alexander bard

Foto: Stockholm Pride.

Inrikes

Alexander Bard petas från nominering – påstås ha dålig kvinnosyn

Publicerad 11/17/2017
Annons

➤ Efter att kritik har framförts mot nomineringen av Bard på grund av hans ”kontroversiella uttalanden”, meddelar Consid på fredagen att man tar bort Bards nominering.

Mångsysslaren Alexander Bard brukar inte skräda orden via sitt Twitterkonto där han kommenterar diverse samhällsfrågor.

Nyligen presenterade IT-konsultbolaget Consid sina nomineringar i tävlingen Årets digitala influencer. Alexander Bard var en av dessa – övriga är Frida Boisen och Per Holknekt.

Priset syftar enligt Consid till att ”premiera en individ som drivit digitaliseringsfrågan framåt på ett föredömligt sätt”.

Nu har alltså nomineringen av Bard tagits bort.

– Som jag beskrev i mitt uttalande till Resumé är bakgrunden till nomineringen av Bard de många rätt han har haft i sina digitala och filosofiska trendspaningar under många år, och det är i just kontexten digital influencer han lyfts. De uttalanden som han gjort i samband med bland annat #metoo-kampanjen är ingenting som vi som bolag ställer oss bakom, men vi förstår kluvenheten i att det är svårt att bortse från dessa delar givet nomineringen, även om jag vill understryka att det givetvis inte är detta vi har haft för avsikt att uppmärksamma eller premiera på något sätt. Givet detta drar vi nu tillbaka hans nominering, säger Peter Hellgren, vd på Consid.

En av de som kritiserat Bard är Amanda Oxell, grundare av Annonsrådet och digital strateg på Maxus, som på torsdagen skrev i Resumé att ”Nomineringen av Bard visar att det är okej att hata kvinnor” och ”Alexander Bard är ett utmärkt exempel på att intelligenta personer kan ha riktigt sunkiga värderingar”.

Som exempel radar Oxell upp några tweets från Bard som bland annat handlar om hur svenska feminister inte bryr sig om de 38 000 flickor och kvinnor i Sverige som tros ha utsatts för könsstympning, men om en man drar ett sexskämt på jobbet blir hela landet upprört.

– I en bransch som vår är det extra viktigt att värna om jämställdheten då könsfördelningen är så pass sned. Vi driver en mängd initiativ för att värna jämställdheten, bland annat vårt kvinnliga nätverk Q Rendezvous. Vi ska vara ett jämlikt och jämställt företag där alla behandlas likvärdigt och respektfullt. Att många tolkat detta på motsatt vis i och med nomineringen av Bard är mycket olyckligt och jag vill än en gång å det tydligaste deklarera att vi på intet sätt ställer oss bakom någon form av förtryck, diskriminering eller trakasserier. Här vill vi vara extremt tydliga i vår ståndpunkt, säger Hellgren.

Bard har i skrivande stund inte kommenterat petningen på sitt Twitterkonto.

Ett av de senaste inläggen från i onsdags handlar dock även det om kritik mot feminismen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
834Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons