Alexander Bengtsson efter Expo: ”Jag fick ett andligt uppvaknande”
Foto: Privat/Arkivbild

Alexander Bengtsson, tidigare vice vd för Expo, hoppade av den vänsterextrema rörelsen i slutet av 2017 i samband med att sexbrottsanklagelser riktades mot honom. I efterhand har han erkänt att han betett sig som en ”skitstövel” och att han under tiden i Expo led av alkoholism och självmordstankar. Efter avhoppet har han genom ett ”andligt uppvaknande” funnit en fast punkt i tillvaron i sin kristna tro.
– Jag tror att vi vinner på att lämna över en del av vår tillit till en högre vilja. Jag väljer att kalla den för Gud, säger han till Samnytt.

Det är Luciadagen 2017 som Flamman – Vänsterpartiets tidigare partiorgan – publicerar en artikel om en ”framstående aktivist och vänsterprofil” som ”gjort sig skyldig till en lång rad sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt.” I artikeln kan man läsa att det rör sig om en person som tidigare haft en ”framträdande position” inom Expo.

Vänsterprofilen namnges aldrig i artikeln, men det dröjer inte länge innan folk räknar ut vem det handlar om: Alexander Bengtsson – Expochefen Daniel Poohls högra hand. Initiativtagare till och ordförande för den vänsterextrema organisationens aktivistplattform ”Tillsammansskapet”. Bara några dagar innan Flamman publicerar sin artikel har Bengtsson hoppat av rörelsen.

LÄS ÄVEN: EXPO:s Alex Bengtsson anklagas för sexuella övergrepp – avgår ”på grund av sjukdom”

”Låg inne på psyket”

Det har gått snart fem år sedan artikeln i Flamman publicerades. Nu berättar Alexander Bengtsson för Samnytt om avhoppet.

– Googlar man mitt namn så är nog den artikeln den första som kommer fram, säger han om Flammans artikel.

– Jag låg inne på psyket när Flamman publicerade den. Jag lämnade Tillsammansskapet efter att ha försökt ta livet av mig.

Alkoholist på Expo

Alexander Bengtsson, som idag är 38 år, drogs in i Expomiljön redan som tonåring. Han gör ingen hemlighet av att han under mer eller mindre hela sin tid i vänsterorganisationen var alkoholist och hade drogproblem.

– Jag har levt med en beroendesjukdom och alkoholism i nästan tjugo års tid under min tid på Expo, berättar han.

Idag är han sedan flera år tillbaka nykter alkoholist. Det är en sjukdom han beskriver som en ”demokratisk sjukdom”, som kan drabba vem som helst oavsett politisk åsikt.

– Jag gjorde misstaget att inte ta min alkoholism på allvar. Jag trodde på fullaste allvar att det räckte med att sluta dricka. Det gör det inte, utan man måste behandla sin alkoholism för att inte hamna i återfall.

”Dysfunktionellt beteende” inom politiken

Häromveckan skrev Expo en artikel om ”kränkningar och mobbing” på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Alexander Bengtsson svarade på Twitter att samma saker förekommer på Expo.

Twitter

Den tidigare Expo-toppen tog snabbt bort tweeten.

– Jag kan berätta varför jag tog bort den, säger han.

– I det politiska livet, oavsett det är fackföreningar, politiska partier, medier, hur stora eller små de än må vara, så förekommer det tyvärr och förekommer tyvärr ganska mycket dysfunktionellt beteende bland människor. Jag vill inte slänga någon särskild person, eller stiftelsen Expo, under bussen. Jag vet att det absolut förekommer i SD. Det vet jag eftersom jag har följt SD och känner folk som är med i SD.

– Samtidigt är det här ett större problem än att det bara förekommer i Sverigedemokraterna. Det var det jag ville säga. Jag var i kontakt med folk som trodde att jag specifikt menade Expo. Men det var inte det jag ville komma åt. Det var inte så jag menade.

Söp på fackets kursgårdar

För Alexander Bengtssons var engagemanget i Expo en förbannelse, eftersom det gödde hans alkoholism.

– Under de år jag jobbade på Expo så var jag framför allt utbildningsansvarig. Det innebar att jag for runt i Sverige och föreläste och höll en massa utbildningar. Det var utbildningar som vi sålde till fackföreningar, politiska partier och studieförbund. Det var ganska tacksamt, om du förstår vad jag menar, för en aktiv alkoholist att ha ett sådant jobb. För jag kunde åka runt, göra mitt gig så att säga, och sedan supa.

– Inte sällan var det så att man hamnade på någon kursgård eller konferenscenter som till exempel fackförbundens organisationer ägde och drev, och där fanns det en bar som man kunde sitta i.

I en intervju med sajten Exakt24 som gjordes förra månaden berättar Bengtsson att han nästan aldrig var helt nykter, och att han ibland till och med dök upp bakfull i tv och betedde sig odrägligt.

– Om man vill tillfriskna från sin alkoholism, så ska man inte befinna sig i det politiska livet och i den världen. Tyvärr förekommer det mycket alkohol där, konstaterar han.

– Om vi tar Almedalsveckan som exempel så var det liksom jackpott för mig. Det var som en festival. Jag kan bara tala för mig själv, men samtidigt kan jag säga att jag inte tror att jag var ensam alkoholist i Almedalen. Och då pratar jag inte om Expo, utan generellt. Där umgås man verkligen över åsiktsgränser, partigränser och organisationsgränser.

Aldrig utretts för sexbrott

Däremot vill Alexander Bengtsson inte kommentera de grova anklagelser som riktats mot honom, där ett flertal kvinnor påstått sig ha blivit våldtagna eller utsatta för andra sexuella övergrepp eller trakasserier.

– Jag har sagt såhär: Det är anklagelser som inte har, mig veterligen, ens lyfts juridiskt någonstans. Det är anklagelser som Flamman inte ens kollade upp med mig.

– I övrigt vill inte jag gå in i detalj på det mer än att jag hade lämnat Expo sedan länge när den artikeln kom.

Han syftar på att Tillsammansskapet ett år innan hans avhopp brutits loss från Expo och blivit en självständig organisation.

”Andligt uppvaknande”

Efter att ha hoppat av Expo och den vänsterextrema rörelsen, hittade Alexander Bengtsson en fast punkt i den kristna tron.

– Jag är kristen. Absolut! säger han.

Är det något som har funnits med hela livet eller är det något som har kommit på senare år?

– Innan jag blev nykter så var att vara kristen en del av min identitet. Om du hade frågat mig för 7-8 år sedan om jag är kristen, då hade jag sagt ja.

– Men när jag började nyktra till, överlevde suicid och lite andra grejer, då började jag lyssna på dem som sade att ett andligt uppvaknande kan hjälpa att bli av med suicidtankar och alkoholsug. Och det visade sig fungera. Idag så är jag inte bara kristen i min identitet, utan jag försöker efter bästa förmåga även vara kristen i mitt sätt att handla.

– Jag vet att jag sticker ut hakan lite när jag säger att jag är kristen. Då kommer folk som inte gillar mig att börja leta fel, och säga: Titta vilken syndare han är! Men att vara kristen, att vara troende, är också att erkänna att man är en syndare.

Sätter sin tillit till Gud

Alexander Bengtsson berättar att han engagerat sig i kyrkan, att han går Svenska kyrkans grundkurs, och han kallar sig själv för en ”lärjunge”.

– Framför allt försöker jag lära mig. Det är inte så att jag sprungit till kyrkan för jämnan tidigare. Då har jag legat bakfull på söndagarna, konstaterar han.

Bengtsson säger att den stora skillnaden mellan vem han är idag, och den han var under Expotiden, är att han inte längre ser politik och opinionsbildning som de viktigaste redskapen för att förändra samhället.

– Det jag har landat i är att lösningarna på många samhällsproblem, som kriminalitet, krig och dysfunktionella relationer, inte går att hitta i politiken, genom lagstiftning eller politiskt påverkansarbete. Jag tror att vi vinner på att lämna över en del av vår tillit till en högre vilja. Jag väljer att kalla den för Gud. Det är mitt personliga förhållningssätt idag, och jag försöker inte prångla på någon annan det, säger Alexander Bengtsson.

LÄS ÄVEN: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!