alexandra pascalidou

Foto: Magnus Bergström.

Inrikes

Alexandra Pascalidou får pris för sitt mod och ’tydliga spår i samhällsdebatten’

Publicerad 12/5/2017
Annons

➤ ”Vänner, jag är så glad att jag gråter”, twittrar Pascalidou.

Årets vinnare av 5i12-priset är journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

”Trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage”, lyder en del av motiveringen.

– Jag är stolt att jag har orkat. Jag har ju varit med sedan Stig Wallin som drog igång hela 5i12-rörelsen. Jag minns honom så väl. Hans värme och förmåga att tala om rasismen och främlingsfientligheten som var ett stort problem redan på 90-talet. Hans fantastiska förmåga att tala om försoning, säger Pascalidou.

– Alexandra Pascalidou har under många år varit en stark och viktig röst för principen om människors lika värde och gett mod och hopp för många utsatta individer och grupper i samhället, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen i ett pressmeddelande.

2016 gick årets 5i12-pris till Refugees Welcome ”för stora och avgörande insatser för ett värdigt och medmänskligt mottagande av flyktingar”.

Priset delades ut i riksdagen på onsdagen.

5i12-priset instiftades 2010 och delas ut av 5i12-rörelsen till minne av Stig Wallin och hans dotter Sara som mördades 1989 av en migrant.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons