0
Inrikes

Ali döms till trädgårdsarbete efter grov hedersrelaterad misshandel på skolgård

Publicerad 10/13/2020
Annons

16-årige Ali döms av Värmlands tingsrätt till strax under tre veckors samhällstjänst – i allmänhet städ- eller trädgårdsarbete – för en grov misshandel på en jämnårig skolkamrat, Misshandeln föranleddes av att offret skickat en emoji till en flicka på skolan, något hennes släkt av hedersskäl inte kunde acceptera. Det resulterade i gruppmisshandel där Ali var den som utdelade det grova våldet.

Det var den 20 maj som ett gäng invandrarelever med Ali i spetsen gick till attack mot jämnårige Amir på Engeska skolans skolgård i Karlstad. Denne utsattes för ett stort antal sparkar och slag, både före och efter att han vräkts ned på marken. Det mesta av våldet stod Ali för medan de övriga i gänget i huvudsak höll fast honom och såg till att han inte kunde komma undan.

Upprinnelsen till händelsen var att Amir tidigare skickat en uppskattande emoji till en flicka på skolan, också hon med invandrarbakgrund. Detta hade väckt upprörda hedersrelaterade känslor hos bland annat flickans farbror, Henar som av brottsutredningen att döma håller strikt koll på brorsdotterns alla digitala aktiviteter. Amir måste straffas för gärningen och förmås förstå att han inte fick ha någon som helst kontakt med flickan.

Bestraffningen kom att bestå i den grova gruppmisshandel som Ali nu döms till samhällstjänst för. Ali ska även betala ett skadestånd till Amir på totalt 16 000 kronor. Ingen av de övriga runt tio inblandade har lagförts för sin del i misshandeln.

I förhör och rättegång har Ali nekat till brott och hävdat att han endast försvarat sig själv. Bild- och filmmaterial från händelsen visar dock att de uppgifterna inte stämmer. Flera av de som attackerade Amir, inklusive Ali, hade dessutom förberett sig för misshandeln genom att maskera sig, något som indikerar att brottet var planerat och överlagt.

Tingsrätten gör i domen med ord som ”vedervärdigt” och ”uselt” en skarp markering mot det invandrarkulturella misogyna hederstänkande som legitimerat den som man betonar helt oproportionerliga reaktionen att grovt misshandla Amir. Domstolen skriver:

Emojihälsningen har, enligt vad som redovisats, haft ett helt oskyldigt och vänligt sinnat syfte. Att bli utsatt för misshandel för något sådant är vedervärdigt. Sådant ska inte förekomma. Det usla motivet till misshandeln är naturligtvis inte ägnat att mildra bedömningen av det allvarliga i det som hänt.

Utsatt för ny grov gruppmisshandel

Amir har efter händelsen i maj blivit utsatt för grov gruppmisshandel ytterligare en gång. Det skedde i dem 29 september på en närliggande skola.

Motivet till det brottet tros vara en fortsättning på den tidigare misshandeln med tillägget att Ali och de övriga inblandade nu också vill straffa Amir för att den första misshandeln blev rättssak.

Utredningen kring det brottet pågår fortfarande och polisen är med hänvisning till förundersökningssekretess förtegen med uppgifter, inklusive om Ali varit direkt eller indirekt delaktig även i det brottet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons