Paludan boras

Foto: Takeaway/Facebook CC BY-SA 3.0

Inrikes

Ali och Monzer skulle bränna Paludan med molotovs – häktas INTE

Publicerad 5/20/2022
Annons

I samband med att riksdagskandidaten Rasmus Paludan skulle hålla valmöte i det ’särskilt utsatta området’ Norrby i Borås grep polisen två män misstänkta för förberedelse till mordbrand. Detta efter att de placerat fyra molotovcocktails (reds. anm. brandbomber) i en trappuppgång. Men trots tydliga bevis beslutar tingsrätten att inte häkta. Rådman Thomas Andersson anser inte att männen utgör någon ytterligare säkerhetsrisk när de går fria gatorna.

Det var när Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs Sverige, skulle göra ett besök den 23 april som en väktare påträffade flaskorna.

LÄS ÄVEN: Polisen: ”Konkreta och mycket allvarliga hot” riktas mot Paludan

Polisen kontrollerade övervakningskameror i området och kunde gripa två män misstänkta för att förebereda ett terrorattentat mot politikern och myndighetspersonal. Männen nekar till brott.

SVT: ”Boråsare” med koppling till IS

Statstelevisionen har uppmärksammat händelsen och tydliggör att det handlar om två ”boråsare”. Det framgår även att männen kopplas till våldsbejakande islamism och den islamiska staten (IS). Den ena mannen har släktingar som har stridit för IS i Mellanöstern.

Samnytt kan berätta att ”boråsarna” som på sannolika skäl är misstänkta för förberedelse till mordbrand är 20-årige Ali Akkawi med invandrarbakgrund från Libanon. Akkawi har tidigare åtalats för grov misshandel och övergrepp i rättssak men frikänts för brotten.

Den andre mannen är 29-årige Monzer El Hassan med invandrarbakgrund från Libanon. Han är tidigare dömd för narkotikabrott och rattfylleri.

Domare vill inte häkta – trots risk

Den 13 april meddelade Borås tingsrätt med rådmännen Thomas Andersson och Robert Lind att de misstänkta gärningsmännen inte ska häktas. Rätten anser att det föreligger en viss risk för att de kan förstöra polisutredningen men att denna inte är tillräckligt påtaglig för häktning.

Samnytt har varit i kontakt med rådman Thomas Andersson för att höra mer om beslutet. Han ser inte någon säkerhetsrisk med sitt beslut.

Männen är på sannolika skäl misstänkta för att ha förberett mordbrand mot en riksdagskandidat. Hur ser ni på att männen försöker igen?

– Det här var en omständighet i samband med att han skulle komma hit och nu kom han inte hit den dagen. Risken att de här skulle leta upp Paludan anser jag är nog är obefintig, säger domaren till Samnytt.

Det finns även en koppling till personer som stridit för IS.

– Det är ingenting jag visste om.

Hade det förändrat beslutet?

– Nej, det tror jag inte.

Åklagaren: ”Anser att männen ska häktas”

Kammaråklagare Joel Pollnow vid åklagarkammaren i Borås säger att myndigheten har ett bra bevisläge och att han inte håller med tingsrättens bedömning men måste acceptera den.

– Jag har viss förståelse för tingsrättens beslut även om jag ansåg att de ska häktas. Då är det så det är, säger Pollnow till Samnytt.

Paludan: ”Rikspolischefen agerar brottsligt”

Samnytt har även varit i kontakt med Rasmus Paludan som ser besvärat på nyheten. Han berättar att rikspolischef Anders Thornberg vägrar att tilldela honom personskydd i samband med Sverigesbesöken.

– Det här visar ju att det är ett mycket allvarligt hot mot mig i Sverige och därför är det mycket brottsligt att rikspolischef Anders Thornberg fortsatt inte vill ge mig personskydd när jag är i Sverige, säger Paludan till Samnytt.

Det räckte inte för häktning och männen är nu på fri fot.

– Jag tycker att dessa ska vara häktade eftersom att det är en risk att de fortsätter göra samma sak. Det är mycket farligt att de får gå omkring och särskilt när jag inte är skyddad i Sverige.

Hur ser du på att personer med koppling till IS rör sig fritt i Sverige?

– Det visar att Anders Thornberg är snällare mot IS-terrorister än riksdagskandidater som kritiserar islam.

LÄS ÄVEN: Muslimska kvinnan till Paludan: ”Horunge vi ska grilla dig som kebabkött”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons