Märsta mord 03
Inrikes

Alimamy dömdes till livstid för gangstermord – frias nu trots DNA-bevis

Publicerad 9/7/2021
Annons

Alimamy Cole, 23, som har invandrat från Sierra Leone dömdes i Attunda tingsrätt till livstids fängelse för bland annat ett mord – där han mitt på dagen och bland bussresenärer ska ha skjutit ihjäl en 26-åring i norra Storstockholm. Nu meddelar Svea hovrätt att man friar mannen från brottet – trots att polisen har säkrat DNA på tomhylsor från brottsplatsen. Vidare har polisen även påträffat skyttens kläder i afrikanens bostad – dessa med blodspår från offret och tändsatspartiklar. Men det räcker inte enligt hovrätten som menar att det kan finnas alternativa förklaringar till detta.

Det var strax innan klockan 12 den 2 oktober förra året som en 26-årig man med invandrarbakgrund sköts ned med flera skott vid korsningen Östra Galaxvägen och Rymdgatan i närheten av Märstas problemområde Valsta centrum i Sigtuna kommun. Skytten flydde från brottsplatsen på en elsparkcykel.

Offret träffades av flera skott. Fot:o: Polisen

Sköt bland bussresenärer och kvinna med barnvagn

En övervakningskamera i en buss fångade delar av händelseförloppet där en man med grön parkasjacka syntes öppna eld. Polisen gick ut med bilderna och vädjade till allmänheten om tips.

Övervakningskamera fångar mordet. Foto: Polisen
Offret. Foto: Polisen

Ett av tipsen rörde Alimamy Cole som invandrade till Sverige från Sierra Leone år 2003 och erhöll svenskt medborgarskap år 2008. Alimamy har sedan dess dömts för bland annat förgripelse mot tjänsteman, grov olovlig körning, rattfylleri och flera narktoikabrott. Polisen började spana på Alimamy genom bland annat hemlig kameraövervakning i trapphuset.

Alimamy Cole. Foto: Polisen

Fyra månader efter mordet slog polisen till mot lägenheten. I bostaden påträffade man en grön parkasjacka som överenstämmer med den jacka som skytten bär på övervakningsfilmen från bussen. På jackan och ett par byxor finns Alimamys DNA men även blodbesudlingar med offrets DNA och tändsatspartiklar.

Skyttens jacka. Foto: Polisen

Svarade uteslutande ”inga kommentarer”

I samband med polisförhören var Alimamy fåordig och svarade oftast ”inga kommentarer” men framförde även att han inte har något med mordet att göra. När det gäller spår av offrets blod på jackan menar Alimamy att det har hamnat där på ett annat sätt.

Alimamy Cole tar selfie med plasthandskar. Foto: Polisen

Livstids fängelse

Den 21 juni meddelade Attunda tingsrätt att den bevisning som kammaråklagare Rickard Wahlqvist presenterat i form DNA-spår på brottsplatsen, vittnesuppgifter och bilderna från bussens övervakningskameror är tillräckliga bevis för att slå fast att det är Alimamy som skjutit ihjäl 26-åringen.

Rätten behandlade även flera andra åtalspunkter däribland vapenbrott – påföljden bestämdes till fängelse på livstid.

Hovrätten skonar

På tisdagen meddelade Svea hovrätt att det kan finnas ”alternativa förklaringar” till att Alimamy har hanterat den ammuntion som användes vid mordet och även att den aktuella jackan fanns i hans bostad. Detta genom att någon annan person har lämnat jackan i bostaden.

Hovrätten frikänner Alimamy från mord och bestämmer påföljden för resterande brottslighet till tio månader.

LÄS ÄVEN: Damberg om risken att bli skjuten: Sett till befolkningsmängden väldigt ovanligt

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons