När en man i helgen besökte berget bakom Herrviks hamn på Gotland upptäckte han att någon eller några hackat bort all fossil i området. På länsstyrelsen misstänker man att det kan handla om brottslig verksamhet som fossilsamlande bakom.

Hacka bort fossil är ett brott och räknas som åverkan alternativt skadegörelse.

Tommy Kedja som gjorde upptäckten är upprörd och kritisk mot länsstyrelsen som han menar inte informerar tillräckligt om att det är olagligt.

– Det var rent, helt jävla rent. Det var precis renhackat, både från raukar och marken. Det såg dessutom färskt ut, säger han till SVT Nyheter.

Det var ett större område på ca 20 x 20 meter som var helt renhackat. Kedja anser att länsstyrelsen bör åka ut direkt och sätta upp skyltar.

Miljoner år gamla formationer

På länsstyrelsen Gotland ser man allvarligt på det som skett.

– Det är allvarligt och jättesorgligt att det sker. Det här är fina naturplatser som har fantastiska geologiska formationer som funnits i miljontals år. Det vill vi så klart att även kommande generationer ska få njuta av. Det är jättetråkigt att det hackats bort och dessutom brottsligt, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsen Gotlands län.

Så fort det finns ett kommersiellt intresse är det nära till hands att misstänka att det även pågår brottslig verksamhet kring fossilsamlande, menar hon.

Just denna brottstyp är tung för polisen och tullen säger hon då det krävs att man påträffar tjuvarna i rätt ögonblick då de utför brottet.

Fritz lovar nu att man ska bli bättre på att informera om att det är olagligt att samla på fossil.

Upprepad vandalism

Just Gotland har under den senaste tiden drabbats av flera liknande incidenter. Nyligen vandaliserades flera av öns berömda raukar, Galgberget i Visby utsattes för vandalisering och stenar vräktes bort från murverket.

LÄS ÄVEN: Sveriges kulturarv vandaliserat på flera platser