luai-apostat
Opinion

Alla kulturer är inte lika värda

Publicerad 1/27/2020
Annons

➤ DEBATT Tänk att en 17-årig Annika Svensson skriver ett inlägg på Facebook där hon kritiserar de uråldriga bibeltexterna. I slutet av inlägget skriver hon, ”Usch! Från och med nu är jag inte kristen. Jag tror inte på nån Gud!” Med tanke på at att cirka 76% av svenskarna är ateister skulle många undra varför hon ens läste bibeln. Om hon har kristna följare skulle de förklara för henne att det första testamentet inte ska läsas bokstavligen.

Om Annika är i Afghanistan, Saudiarabien, Iran, Somalia, Jemen, Brunei, Mauretanien, Qatar, Sudan, eller Emirates skulle hon inte få skriva ett motsvarande inlägg om islam ostraffat. Hon skulle få dödsstraff. Alla kulturer är inte lika värda.

I andra muslimska länder som Algeriet, Syrien, Tunisien, Oman, Libyen, Libanon, och Jordanien är det inte dödsstraff som gäller, utan att man betalar böter och blir dömd till fängelse i 1-5 år.

Idag ställs 17-åriga jemenitiska Tujan Albukhaiti inför domstol i Jordanien för islamkritik. Den jordanska staten utdömer inte dödsstraff för människor som lämnar islam. I bästa fall blir man diskriminerad av samhället och staten. I värsta fall betalar man böter och sitter i fängelse.

Tujan hamnade i blåsväder när skolan som hon går i delade ett inlägg om henne på Facebook: ”vi har fått klagomål från familjer att elevens inlägg kränker människors tro, religion och etik. Flickan har en negativ påverkan på skolan och eleverna. Vi har bett henne att sluta kritisera islam med sina giftiga inlägg, och hon har svarat tillbaka att det handlade om ”yttrandefriheten”.

I en livesändning på Facebook sa Tujan, ”skolan säger att jag skriver giftiga inlägg emot islam. De får säga att jag skriver åsikter som de inte håller med om, men de får inte säga att jag lägger upp ”giftiga” inlägg bara för att de inte håller med mig. Det är inte de som bestämmer vilka åsikter som är ”giftiga” eller inte. Enligt mig är mina åsikter inte giftiga”.

Hennes pappa som bor i London kommenterade, ”det farligaste är att en skola som styrs av regeringen hänger ut en 17-årig flicka och menar att hon förgiftar elever omkring henne. Skolan påstår att den ”försvarar islam ” genom att avhumanisera och ställa ett 17-årigt barn inför domstol. Det är förfärligt”.

Fast problemet är inte skolan och problemet är inte staten. Problemet är samhället. Problemet är islam.

Problemet kommer från islams lära. Problemet är ett av flera problematiska citat från Mohammed som ska läsas bokstavligen. De tio länderna som jag nämnde som dödar människor som lämnar islam dödar inte dem eftersom det är kul. De dödar dem eftersom Mohammed sa ”Den som lämnar islam måste dödas”.

Detta är inte högerextremistpropaganda på ”hatsajter”, det är vad många muslimer lär sig i skolan. Det är vad jag lärde mig i skolan i Jemen för 10 år sedan.

I ett inlägg av journalisten Hussam Almolaiki försvaras Tujun, ”Istället för att besvara hennes frågor och tankar med argument och logik så bemöts hon av intellektuell terrorism. Det är exakt dessa demagoger som anser sig var representanter för islam, det är de som får folk att bli ateister och lämna islam. All solidaritet med Tujan”.

Almolaikis inlägg fick över 500 kommentarer där 98% attackerade honom för att han försvarade henne. Jag har samlat ihop några för att förklara hur ett islamkritiskt barn bemöts av det muslimska samhället:

”Vadå barn? I Jemen måste hon vara en moder”.

”Hon ska sitta i fängelse för evigt.”

”Hon måste bli knullad.”

”Den som lämnar islam måste bli dödad (enligt profeten).”

”Vadå ett barn? Såna som hon borde ha fyra barn nu.”

”Hon måste bli hängd tills hon dör.”

”Vadå frihet? Vi ska kriga mot dig tills du hamnar i gravarna med judarna, du och Tujan.”

”Må Allah hämnas och bränna henne. Detta är en ateist. Hur fan kan du försvara henne?”

Resterande kommentarer går i samma linje. ”Tujan är äcklig. Tujan är 17, hon är inte ett barn. Jordanien måste se till att hon hamnar i fängelse”. Utav de 500 kommentarerna hittar man enstaka kommentarer som säger ”stackaren” eller ”hon får lämna islam men inte snacka skit om det”.

Alla kulturer är inte lika värda. Det finns hemska kulturer i världen som måste kritiseras hårt och aldrig accepteras. Dessa kulturer måste reformeras precis som de europiska kulturerna har reformerats sedan upplysningen. Reform händer inte ur ett vakuum. Det händer när folk som Tujan vaknar och vågar kritisera sin egen kultur och religion.

Vilken sida tror ni den svenska staten står på, Tujans eller den muslimska jordanska ”kulturen”? Jag vågar säga att den svenska staten står vid förtryckarnas sida – även om den påstår motsatsen framför kamerorna.

Luai Ahmed

Källor:

https://www.refworld.org/docid/4f5deefc2.html
https://www.loc.gov/law/help/apostasy/index.php
https://www.alaraby.co.uk/english/news/2020/1/23/outrage-over-yemeni-teenagers-trial-for-blasphemous-facebook-post
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2722835474497397&set=a.298974633550172&type=3&theater
https://worldpopulationreview.com/countries/most-atheist-countries/
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/04/14/map-these-are-the-worlds-least-religious-countries/

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons