”Allah är stor och somalierna är stora” – så säkrade Leila Ali-Elmi (MP) sin plats i riksdagen
Faksimil Facebook

På en bild med Miljöpartiets logga skrev den rikskända ledamoten på somaliska ett budskap om Allahs och somaliernas storhet. Miljöpartiet har avböjt att kommentera uttalandet.

Den nytillträdda riksdagsledamoten från Miljöpartiet Leila Ali-Elmi har byggt sin kampanj på att arbeta med sin egen etniska grupp – de somaliska väljarna. Det framgår i alla fall av en genomgång av hennes sociala medier – bland annat Facebook där hon har över 14 tusen följare. En stor del av dessa tillhör den somaliska diasporan i Sverige.

LÄS MER: Leila Ali-Elmi (MP): ”du når mig via Mail adressen jag skicka”

I slutet av juli inledde Ali-Esmi sin framgångsrika personvalskampanj genom att lägga ut en bild på sig själv på Facebook med en slogan på somaliska: ”Allah weyn iyo Soomali weyn. Ayaan talada saartay: II CODEEYA”. Enligt Googles översättningsverktyg betyder detta ”Allah är stor och somalierna är stora. Mitt förslag till er: RÖSTA PÅ MIG”. Med på bilden finns även Miljöpartiets logga:

Bilden har fått många uppmuntrade kommentarer – nästan uteslutande på somaliska. Många av dem har religiösa förtecken – som ”Inshallah syster” (om Allah vill, syster – anm.).

Samhällsnytt har varit i kontakt med MIljöpartiets pressekreterare Sofia Guerrero som lovade att återkomma med en kommentar kring bilden om några minuter. Den fråga som Samhällsnytt ställt till henne var om Miljöpartiet verkligen står bakom budskapet på bilden.

Efter att vi har skickat skärmdumpen med bilden har dock Guerrero slutat att svara på telefonsamtal och sms. Hon har också gjort sig otillgänglig på mejl. Samhällsnytt har även försökt att komma i kontakt med Leila Ali-Elmis personliga pressekreterare Nicole Goufas, men inte heller hon har velat lämna någon kommentar om bilden.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Egor Putilov

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.