”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina
Foto: Kreml/Sociala medier

Den ryske presidenten Vladimir Putin tar nu till ett nytt särskilt vapen i kampen mot de ukrainare som slåss för att försvara sitt land: Minst tiotusen blodtörstiga islamister som rekryterats från republiken Tjetjenien är på väg för att slåss i Europa. Uppgifterna kommer från såväl ukrainska som ryska källor.

Takbir! Allahu akbar! Takbir! Allahu akbar!

På ett torg i den ryska delrepubliken Tjetjenien uppges tiotusen militanta islamister svära trohet till såväl Allah och Putin kort innan avfärd mot Ukraina. Islamisterna är så kallade kadyroviter – en islamistisk privatarmé som lyder direkt under Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Kadyrov är ledare för en mäktig familjeklan i Tjetjenien som under 90- och början av 2000-talet deltog i den tjetjenska frihetskampen mot Ryssland. När Vladimir Putin tillträdde som president lyckades han emellertid genom brutal krigföring och hårdföra förhandlingar förmå Kadyrov att byta sida och alliera sig med Ryssland, i utbyte mot att han fick styra Tjetjenien.

Skickas till Ukraina

Nu uppges emellertid delar av Ramzan Kadyrovs privata islamistarmé vara på väg till Ukraina för att där delta i den ryska invasionen. Såväl ukrainska, brittiska, turkiska som statliga ryska medier rapporterar om tusentals islamister som samlats på ett torg i Tjetjenien för att skandera Allahu akbar tillsammans innan avfärd till Ukraina.

LÄS ÄVEN: Trump: Putin hade aldrig invaderat om jag varit president

Enligt andra källor är hundratals kadyroviter redan på plats i Belarus för att inom kort sättas in i striderna i Ukraina. Bilder som Ramzan Kadyrov själv lagt upp i sociala medier visar hur islamisterna gör den muslimska bönen ”salah” eller ”namaz” i en skog vid gränsen mellan Belarus och Ukraina.

Twitter

Andra bilder, från den ukrainska nyhetsbyrån Unian, visar vad som misstänks vara kadyrovitiska förband i västra Belarus, mycket nära gränsen till Polen.

De förbanden ska nu även de vara på väg in i Ukraina.

Foto: Unian
Foto: Unian

Enligt medieuppgifter är kadyroviternas främsta uppgift att söka upp och mörda Ukrainas politiska ledning. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger själv att han är de Putin-lejda mördarnas främsta måltavla. Hans familj är nummer två på deras dödslista.

Ökända för övergrepp

Enligt den tyska människorättsorganisationen Gesellschaft für bedrohte Völker-International (GfbV) är Ramzan Kadyrov en krigsförbrytare och de som slåss för honom kriminella. I ett pressmeddelande från 2006 hävdas att Kadyrovs milis står för 75 procent av de grova brotten i Tjetjenien, som mord, våldtäkter och kidnappningar.

Det har även rapporterats om att kadyroviter hugger av huvudet på sina fiender, och sätter upp dem på pålar för allmän beskådan. En praktik som på senare år kommit att förknippas med Islamiska staten i Mellanöstern. Tusentals islamister som slogs för Islamiska staten kom just från Tjetjenien.

Tiotusen kadyroviter uppges nu vara på väg till Ukraina, men Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han har hela 74 000 milismän under sitt befäl som han är beredd att erbjuda Putin.

LÄS MER: Jonathans fru utvisades till Ukraina – nu är hon fast i Kiev

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.