annie lööf alliansen

Foto: Albin Olsson.

Inrikes

”Alliansen måste sluta låtsas”

Publicerad 9/15/2017
Annons

➤ POLITIK På fredagsförmiddagen togs Sverigedemokraternas misstroende mot statsminister Stefan Löfven upp i riksdagen, där det inte gick igenom då endast SD-ledamöterna röstade för det.

I och med de borgerliga partiernas splittring i både fallet med försvarsminister Peter Hultqvist och oviljan att avsätta Stefan Löfven tillsammans med SD, menar många att alliansen nu är ett överspelat kapitel.

Aleksandra Boscanin, ledarskribent på Göteborgs-Posten, skriver:

För med detta står det klart att Alliansen är död. Den var ett effektivt medel för att nå ett högre, gemensamt mål: Att bryta den socialdemokratiska hegemonin och leda Sverige i en mer frihetlig riktning. Målet tycks dock inte längre vara gemensamt, varpå det inte heller är rimligt att presentera sig som ett regeringsalternativ. De borgerliga partierna bör nu sluta låtsas som att de kommer kunna regera ihop med så skilda uppfattningar och gå till val var och en för sig.

Vidare menar Boscanin att Moderaterna efter beskedet från Lööf och Björklund om försvarsministern och det uteblivna misstroendet mot honom, att det nu är dags att tänka om angående förhandlingar med SD – i annat fall kan en ny socialdemokratisk era i svensk politik vänta.

I en intervju på Sverigedemokraternas Youtube-kanal säger partiledare Jimmie Åkesson att hur de olika partierna idag agerade avseende misstroendet mot Löfven visar vilka som agerar som opposition.

– Jag vet inte för vilken för vilken gång i ordningen som de hade chans att avsätta den här skadliga regeringen, dom tog den inte, säger Åkesson bland annat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
471Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons