Allianspartierna föreslår som, som förhandsspekulationerna cirkulerat omkring, moderaten Andreas Norlén som talman i riksdagen. De släpper också fram SD:s Björn Söder som andre vice talman.

Alliansens håller också fast vid linjen att vice talmansposterna ska fördelas efter partiernas storlek, vilket innebär att Sverigedemokraterna ska få posten som andre vice talman.

Det var i förmiddags som beskedet gav under en presskonferens i Riksdagen.

Vidare meddelade man på presskonferensen att man inom alliansen är överens om att proportionalitetsprincipen ska gälla de tre vice talmansposterna.

Vägrar rösta för Söder
Men Alliansen kommer inte rösta för Björn Söder utan kommer lägga ner sina röster i omröstningen, vilket förvisso är praxis. Men Björn Söder menar att att det inte räcker.

– Då blir det ett öppet race om andra vice talmansposten. Eftersom Alliansen lägger ner rösterna, vilket förvisso är praxis, kan det vara så att de rödgröna partierna väljer att inte följa praxis utan istället rösta för vänsterpartiets kandidat, säger han till Samhällsnytt.

– Jag har svårt att tänka mig att alliansens partier egentligen vill ha en kommunist på den posten. För det är det de kan komma att få om de väljer att inte aktivt stödja mig.

Alla har utropat sig till vinnare
Hur SD hanterar denna situation bestäms först på måndag. Enligt Söder har Miljöpartiet inte ännu bestämt sig hur de ska instruera sina ledamöter att agera under omröstningen och Socialdemokraterna lanserade också sin egen kandidat under fredagen: Åsa Lindestam.

Praxis är två saker: dels att talmansposterna fördelas proportionellt och dels att ett parti får ”sin” talman genom att de andra partierna lägger ner sina röster när det kommer till den omröstningen.

Men nu har båda sidor utropat sig till vinnare i valet. De rödgröna pekar på att de har största partiet, Socialdemokraterna, och är största blocket, S+V+MP. Alliansen å sin sida väljer att endast räkna in S+MP i underlaget och anser därmed att de är största blocket.

V och MP vill bryta praxis
Det innebär att båda blocken anser att de ska ha talmanspositionen. Samtidigt vill Vänsterpartiet, och eventuellt delar eller hela Miljöpartiet, bryta mot praxis som skulle innebära att andra vice talman går till tredje största partiet, dvs SD.

Därmed är läget högst osäkert inför måndagens omröstning:

  • Talmansvalet
    För att Alliansens talman med säkerhet ska vinna måste minst två SD:are rösta för det förslaget (förutsatt att alla trycker rätt). Annars vinner Socialdemokraternas förslag till talman. Lägger SD ner rösterna (vilket normalt sett är praxis) vinner de rödgröna det valet.
  • Andra vice talman
    SD har här nominerat Björn Söder. Normalt sett lägger alla andra partier ner sina röster i denna omröstning. Men Vänsterpartiet har sagt att de ska bryta praxis och föreslår en egen kandidat. Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet, säger alltså att de inte bestämt sig ännu. Dessutom är det oklart hur socialdemokraterna agerar här, eller vad enskilda ledamöter får för sig.

Situationen är alltså att Alliansen räknar med stöd av SD för sin talmanskandidat men vägrar själva att ge sitt stöd för SD:s kandidat.

Ygeman öppnar för Vänsterpartiets kandidat
För att Björn Söders kandidatur ska falla måste fler än 62 ledamöter rösta för Vänsterpartiets förslag, förutsatt att SD inte för stöd från ledamöter utanför det egna partiet. Det skulle innebära exempelvis alla MP:s och V:s ledamöter plus 19 från Socialdemokraterna måste rösta för V:s förslag.

Lägg då till att Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna, alldeles nyss öppnade för att stödja V:s kandidat till andra vice talmansposten. Då ökar trycket från Allianspartierna att aktivt rösta för Söder för att inte få V:s kandidat där samt försäkra sig om SD:s stöd till Alliansens förslag.

Hur det hela utspelar sig vet vi på måndag.