Hoten och våldet mot landets ordningsvakter ökar och situationen har fått många att säga upp sig. Detta sker parallellt med att fler ordningsvakter behövs. Löser man inte problemet med rekrytering kan det innebära att polisen inte får den avlastning de behöver.

I takt med att samhället blir allt mer otryggt och kriminaliteten och våldet breder ut sig ökar efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster. Samtidigt råder brist på personal och behovet väntas växa ytterligare då ordningsvakter ska ta över vissa uppgifter från polisen.

Under de senaste fyra åren har var femte ordningsvakt lämnat branschen – 2020 fanns drygt 8 000 stycken, i dag har antalet minskat till 6 500. Ett av skälen tros vara ett allt tuffare arbetsklimat med mer hot och våld.

Kan drabba polisen

Pontus Lindström är näringspolitisk chef för branschorganisationen Säkerhetsföretagen och säger till statsradion att bristen på personal kommer att omfatta både ordningsvakter och väktare under de kommande åren.

På Securitas uppger sverigechef Joachim Höög att ifall man inte lyckas rekrytera tillräckligt med personal kommer man inte att kunna avlasta polisen med det de behöver hjälp med.

Rekrytering sätter stopp

Hela 87 procent av säkerhetsföretagen uppger man för närvarande har brist på personal.

– Säkerhetsläget i Sverige är allvarligt. Det finns en bred palett av inre och yttre hot, inklusive den senaste tidens cyberattacker mot företag och myndigheter. Det är avgörande att säkerhetsbranschen ges goda villkor att fortsätta växa runtom i landet så att kriminaliteten och otryggheten kan pressas tillbaka, säger Pontus Lindström.

Sedan sommaren 2023 finns lagstiftning som innebär att kommunerna har ett brottsförebyggande ansvar.

– Många medborgare upplever att kriminaliteten begränsar dem i livet. Särskilt unga är också den grupp som är mest sannolik att utsättas för olika former av personbrott, ofta i eller i närheten av skolor. Att stärka tryggheten på offentliga platser är viktigt och därför behöver kommuner i högre utsträckning nyttja kunskapen och tjänster i de säkerhetsföretag som verkar lokalt för att tillsammans med Polismyndigheten minska risken att personer går in i kriminalitet och att färre utsätts för brott.