Älmhults ekonomi i fritt fall – asylmottagandet knäckte kommunen

I samband med den nationella asylkollapsen 2015 beslöt Älmhults kommun i Småland att kraftigt utöka sitt mottagande. Bland annat mångdubblade man mottagandet av ”ensamkommande flyktingbarn” – unga män från företrädesvis Afghanistan. Som ett resultat har kommunens ekonomi havererat, med omfattande besparingar på bland annat äldreomsorgen som följd. Ekonomin i socialnämnden är så illa skött att revisorerna för tre år i följd rekommenderat att den inte ska beviljas ansvarsfrihet.

”Wir schaffen das” (vi klarar det) sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i augusti 2015 och kungjorde att man skulle öppna sina gränser på vid gavel för alla som ville komma dit från tredje världen. Det blev signalen för en enorm migrantvåg som drabbade inte bara Tyskland utan också många andra EU-länder, inte minst Sverige.

Trodde sig kunna klara av det

En av de platser som fick brottas med konsekvenserna av Merkels utspel var småländska Älmhult, känd som den ort där idag världsberömda IKEA grundades. I Merkelsk anda av tillförsikt om att ”vi ska klara av det” sade man utan protester ja när Migrationsverkets krav kom på att kommunen kraftigt måste öka sitt asylmottagande.

– Detta är det vi känner att vi klarar av just nu, men det kan komma ett nytt besked att vi ska ta emot ännu fler. Vi får acceptera och gilla läget. Vi har inte haft så väldigt många innan, och någonstans måste de här människorna ta vägen, sade kommunalrådet Ingemar Almkvist (S) då till SVT.

Det skulle visa sig vara en ödesdiger missbedömning. Sedan några år tillbaka befinner sig Älmhults ekonomi i fritt fall och det är framför allt kostnaderna för socialbidrag, för en mångdubblering av antalet ”ensamkommande” från 50 till först 100 och sedan 300 och övriga insatser för migranter som stjälpt kommunbudgeten över ända.

Asylkollapsen 2015

I slutet av 2015 tog sig drygt 160 000 av de flera miljoner migranter som Merkel vinkat förbi Tyskland och en rad andra säkra länder hela vägen upp genom Europa och till Sverige. Resultatet blev att det svenska mottagningssystemet brakade samman.

Den tyngsta smällen har kommunerna fått ta, trots att de inte haft något att säga till om beträffande Sveriges mottagningsvolymer. I mars 2016 klubbades dessutom den så kallade anvisningslagen som upphävde det kommunala självstyret och tvingade dem att ta emot alla migranter som de anvisades av Migrationsverket, oavsett om det finns kapacitet för det beträffande bostäder, i skolan, vården, omsorgen osv.

Kostnadstäckningen från Migrationsverket försvann

Kommunen utlovades täckning för sina kostnader från staten, men det löftet har sedermera brutits med hänvisning till att statens ekonomiska ansvar för nyanlända upphör efter två år medan det ofta tar det femdubbla eller mer innan en migrant kommer i arbete och kan försörja sig själv.

Pengarna från Migrationsverket frös således inne och gick från 169 miljoner kronor till noll, men försörjningskostnaderna för de många migranter Älmhults kommun tagit emot fortsatte. Bara förra året övertrasserade socialnämnden sin budget med 24 miljoner kronor.

Socialnämnden skulle inte beviljas ansvarsfrihet

Det resulterade i att revisorerna för tredje året i följd rekommenderade att nämnden inte skulle beviljas ansvarsfrihet. Om ett sådant beslut fattas måste hela socialnämnden bytas ut, vilket skapat ytterligare stora logistiska problem för kommunen. Därför beviljades till slut nämnden ansvarsfrihet även denna gång.

Marie Rosenkvist (M), som är ordförande i socialnämnden, slog inför hotet om att inte beviljas ansvarsfrihet ifrån sig anklagelserna från revisorerna om att ha slösat med kommuninvånarnas pengar.

– Nej det har vi verkligen inte gjort. Det är tre år i rad, men det var tre år tidigare också och då räknades det med pengar från Migrationsverket med 169 miljoner kronor, och det får vi inte längre och vi har kvar samma kostnader.

På Almgården skärs nu verksamheten ned.

Väljer att dra ned på äldreomsorgen

För att rädda ekonomin har kommunens ansvariga politiker letat med ljus och lykta efter verksamheter man kan skära ned på. Blicken har då fallit på äldreomsorgen.

Här finns inte någon lag motsvarande anvisningslagen för migranter som på samma sätt tvingar kommunerna att skaka fram omsorgsplatser för de gamla. Medan boenden för ”ensamkommande” öppnas, stängs boenden för de äldre.

Initialt var förslaget att hela Solgårdens äldreboende i Göteryd skulle läggas ned. Det möttes emellertid av starka folkliga protester så nu har politikerna grupperat om och stänger i stället en avdelning, Klinten, på boendet Almgården i centrala Älmhult.

Kallas i beslutet för ”paus”

I det formella beslutet heter det att verksamheterna ”pausas”. Hur lång den pausen blir är det dock ingen ansvarig i kommunen som idag vet.

Samnytt har tidigare uppmärksammat hur Älmhults kommun vid sidan av de tvingande åtgärderna för att husera ”ensamkommande” också satsat på en rad andra verksamheter för denna grupp. En av de mer spektakulära rör ett initiativ i gymnasieskolan där de unga männen från andra sidan jorden får lära sig hur man raggar tjejer.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.