Youtubern och bloggaren Therese Lindgren väcker starka reaktioner i sociala medier. Anledningen är att hon skrivit en uppskattande kommentar på en Instagramprofil som drivs av en svensk kvinna som konverterat till islam och numera klär sig i heltäckande slöja.

Therese Lindgren är en av de så kallade ”influencers” som under 2020 anlitades av den rödgröna regeringen för att nå ut med information om coronapandemin till unga människor. Stefan Löfven (s) ställde till och med i november förra året upp i en videochat där Lindgren ställde frågor direkt till statsministern.

I onsdags skrev Therese Lindgren ”ÄLSKAR!!!!!” som kommentar till en bild på Instagramsidan aishaummharun – en profil som tillhör en 28-årig svensk trebarnsmamma bosatt i Stockholm som konverterat till islam.

Bilden som Youtubekändisen ”älskar” föreställer 28-åringen klädd i heltäckande slöja, där inte ens ögonen syns, och har gjorts om till en fiktiv förstasida för modemagasinet Vogue. ”Vi platsar också på omslagen”, har 28-åringen skrivit som kommentar till sin bild.

Faksimil

”Vidrigt”

Att en Youtuber och bloggare med över en miljon följare på detta sätt uppmärksammar en muslimsk kvinna som klär sig heltäckande väcker reaktioner. En av dem som reagerar är Rebecka Fallenkvist, känd från Sverigedemokraternas mediesatsning Riks.

”En av Sveriges största förebilder för unga kvinnor hyllar alltså öppet islamistisk kvinnoförtryck. En ’influenser’ som säger sig kämpa för jämställdhet… Vidrigt”, twittrar hon.

På Instagram är det också flera personer som är starkt kritiska till att Therese Lindgren uttrycker sig positivt om den muslimska kvinnans heltäckande kläder.

Vissa anklagar henne för att hyckla eftersom hon tidigare uttryckt stöd för ”feminism och jämställdhet” och ”mot allt förtryck”.

Faksimil

Vill inte kommentera

28-åringen har själv etablerat sig som influencer för andra muslimska kvinnor. Hon har nästan 17 000 följare på Instagram och försöker hitta samarbetspartners och marknadsför produkter via sajten.

I oktober förra året dömdes hon för ringa häleribrott sedan hon blivit påkommen med att inneha en stulen barnvagn.

Samnytt har kontaktat såväl den 28-åriga konvertiten som Therese Lindgren. 28-åringen säger till Samnytt att hon inte vill kommentera vare sig Lindgrens ”ÄLSKAR”-inlägg eller reaktionerna på det.

– Jag kommer inte uttala mig i media överhuvudtaget, för jag är inte intresserad av den publiciteten, säger hon och tillägger apropå Therese Lindgren:

– Jag älskar henne jättemycket som person och jag kommer inte uttrycka mig mer kring henne.

Therese Lindgren har inte återkommit med svar på våra frågor.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.