Nobelcentret som först skulle byggas på Blasieholmen har varit hett omdebatterat. Till slut stoppades det modernistiska bygget efter massiva folkliga protester mot både platsen det skulle byggas på samt utformningen av själva byggnaden. Nyligen presenterades ett nytt förslag att lägga byggnaden, som har formen av en stor låda, vid Slussen istället. Men nu har Peter Wallmark, nyligen utesluten ur SD, lämnat in ett alternativt förslag på både plats och utformning.

Det var år 2011 som Stockholms stad och Nobelstiftelsen föreslog att centret skulle byggas på Blasieholmen. Men förslaget till utformningen av byggnaden, som ritades av den brittiske stjärnarkitekten David Chipperfields blev utskälld, illa omtyckt och till och med kungen var emot. Den liknades med en gyllene kärnkraftsreaktor och en undersökning av DN/Ipsos visade att endast 11 procent av stockholmarna stöttade planerna.

Ursprungliga förslaget på plats och utseende

Efter valet 2018 stoppades planerna på att anlägga centret på Blasieholmen. Då hade Björn Tarras Wahlberg bedrivit en framgångsrik kampanj mot bygget som ansågs skulle förstöra både kulturhistoriska miljöer på Blasieholmen samt förfula stadsbilden med själva byggnaden.

Alternativt förslag och plats

Sedan dess har frågan legat i träda, tills nyligen. I februari meddelade staden och Nobelstiftelsen att byggnaden nu ska läggas på stadsgården vid Slussen.

Foto: Foto: DBOX/Foster and Partners/ Stockholms stad

Det är samma arkitekt som staden valt att anlita men utformningen av byggnaden sägs nu bli annorlunda. Det finns ännu inga illustrationer av det nya Nobelcentret men David Chipperfield har gjort en konceptstudie. Dock presenteras detta först nästa år.

Men redan nu har ett nytt, alternativt förslag presenterats. Det är Peter Wallmark, som nyligen uteslöts ur SD, som lagt fram förslaget. Under hans tid som ordförande för SD i Stockholm drev han på för att bygga vackert och mot modernismen. Han valde att stanna kvar i kommunfullmäktige och bland det sista han gör är att lägga fram detta förslag.

Plats förslås istället bli Långholmen på en del som idag inte utnyttjas enligt Wallmark:

[soliloquy id=”458984″]

Han motiverar förslaget till ändrad plats med att det finns stora logistikproblem med att lägga centret vid Slussen. I motionen skriver han:

 Slussen dras redan idag med stora framkomlighetsproblem och ombyggnaden kommer inte att lösa dessa mer än marginellt. Ett av argumenten för att lägga Nobel Center vid Slussen var det centrala läget. Stadsgårdsleden är redan idag underdimensionerad för busstrafiken som kommer från Värmdö och Nacka. 

[..]

 För att både lösa logistikproblemen och skapa en unik och lockande sevärdhet föreslår jag därför att Nobel Center förläggs på Långholmen östra udde. Platsen passar även till att förlägga ett efterlängtat bassängbad i Riddarfjärden som en extra attraktion. 

Där finns även konceptbilder på utformningen av platsen. Byggnaden förslås huvudsakligen förläggas inuti berget vilket gör att byggnaden inte kommer att dominera naturområdet som Långholmen till stor del är. Wallmark menar att det finns stora logistiska fördelar med att lägga centret här bland annat då båtturer blir en naturlig del av upplevelsen.

För att denna stora byggnad inte ska dominera den känsliga miljön föreslår jag att den största delen av byggnaden förläggs under marknivå. Det finns även stora logistiska vinster med att lägga centret just här.

Regelbundna båtturer till och ifrån Långholmen från strategiska platser som till exempel Norr Mälarstrand, Gamla stan, Söder Mälarstrand och Alvik, avlastar vägnätet, är miljövänligt och blir i sig en del av upplevelsen. Tänk Ellis Island och Alcatraz. 

Så här ser några av konceptbilderna för centret ut:

[soliloquy id=”458958″]

Förslaget läggs fram när Wallmark numera är en så kallad ”politisk vilde”.

Vad tror du stödet för ditt förslag är? Kommer SD backa det?

– Jag tror man tittar på förslaget på ett nytt sätt när det inte kommer från SD då det tyvärr lägger en blöt filt över förslagen jag tidigare lagt. Om SD stöder detta förslag eller inte vet jag inte. Den frågan passar jag vidare till dem, säger Wallmark i en kommentar till Samnytt.

Det är oklart när Wallmarks förslag tas upp i kommunfullmäktige.