I tysthet har nätjätten Amazon beslutat att sluta sälja böcker vars innehåll man betecknar som så kallat hate speech, eller hatspråk.

Beslutet har genomförts utan någon slags förmedling till varken media eller kunder. Det som avslöjade de nya reglerna var då man tog bort en bok som kritiserar transideologin utan att dess författare meddelades.

LÄS ÄVEN: Amazon förbjuder Tommy Robinsons bok ”Mohammed’s Koran”

Sedan tidigare har man även gett sig på konservativa författare och all slags kritik mot politisk korrekthet genom att ta bort recensioner och betyg av dessa.

I ett uttalande skriver Amazon att man som bokförsäljare tillhandahåller olika sorters åsikter inklusive böcker som vissa kan beteckna som stötande. Med det sagt säger man sig samtidigt vilja reservera rätten att inte sälja ett visst innehåll som påstås bryta mot sajtens riktlinjer för innehåll för böcker.

Kan påverka svenska marknaden

Då Amazon precis som andra nätjättar har en sådan stark dominans är att svartlistas hos dem i princip samma sak som att osynliggöras helt på marknaden, konstaterar Document.no.

LÄS ÄVEN: Amazon tar bort produkter som anses vara förolämpande mot muslimer

Nyligen etablerade sig Amazon i Sverige och spås kunna bli lika dominerande här, vilket skulle kunna innebära att man kommer diktera vad som får finnas även på den svenska bokmarknaden.