En kvinna svimmade av intill en bilväg på Österlen i Skåne – men när bilister ringde SOS Alarm fick de beskedet att det inte fanns någon tillgänglig ambulans i området. Det skulle dröja en timme innan kvinnan fick hjälp. Detta som en följd av att Region Skåne ska ha dragit in ambulansen i kommunen.

Det var i slutet av juni som kvinnan påträffades utslagen av en tidigare ambulanssjukvårdare som passerade förbi platsen. Mannen fick ingen kontakt med kvinnan och bedömde att hon var i behov av en ambulans.

LÄS ÄVEN: SOS Alarm nekade kvinna ambulans flera gånger – tvingades åka själv och dog

När mannen frågade SOS vilken prioritet de hade på larmet fick han beskedet att det inte fanns någon ambulans tillgänglig i varken Simrishamn eller Tomelilla. I stället hade SOS begärt en ambulans från Ystad och den anlände omkring 50 minuter efter larmet.

Tog bort ambulansen

Det framgår av en artikel i Ystads Allehanda att region Skåne tagit bort ambulansen i Tomelilla under sommaren. Detta trots att det bor fler på Österlen under sommarperioden än resten av året. Efter hård kritik i media påstår regionen att man aldrig fattat något beslut om att ta bort ambulansen.

– Man ska ha en som kan täcka även det området. De chansar för mycket på det här hållet. Det är förkastligt, menar den tidigare ambulanssjukvårdaren till Kvällsposten.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal struntade i larm – ville äta lunch i stället