Under sommaren har ambulanser på flera skånska orter stått still vilket ska bero på personalbrist. Nu kommer krav på att frågan utreds.

Det är i Ystad, Löddeköpinge och Hörby som ambulanser under perioder i sommar stått still. Arbetsgivaren Premedic hänvisar till att man haft för kort tid på sig att rekrytera personal efter att upphandlingen blev klar.

Före detta anställda säger till SR P4 Malmöhus att man sagt upp sig då Premedic inte följer avtal kring bland annat nattarbete. Att arbetsgivaren inte följer kollektivavtalet hävdar också Vårdförbundet.

Som en konsekvens av situationen har man vänta i en och en halv timme på ambulans till trafikolyckor.

På Premedic tillbakavisar verksamhetsansvarig Magnus Olsson anklagelserna och inför hösten har man rekryterat ett 30-tal nya medarbetare.

Krav på utredning

Detta är dock en förklaring som det socialdemokratiska regionrådet Carina Svensson inte godtar och nu vill hon se att fallet utreds.

– Men vet ju att uppdraget drar igång redan från start det var väldigt tydligt. Det är ju ingen bagatell man lagt in anbud på, det är en livsavgörande faktor för väldigt många personer, säger regionrådet Carina Svensson.