Mitt under coronakrisen blir Jönköpings län av med fyra ambulanser. Enligt Sydöstra sjukvårdsregionen är det nödvändigt. Ambulansförbundet varnar dock för att förändringen riskerar få allvarliga konsekvenser.

Under fredagen meddelades att fyra ambulanser tills vidare försvinner från Jönköpings län. Det rör sig om de enda ambulanserna som finns i Aneby och Mullsjö samt en från Värnamo och ytterligare en från Eksjö. Sjuksköterskorna från ambulanserna ska istället sättas i arbete på sjukhusen i länet.

Beskedet möttes med uppgivenhet och ilska hos ambulanspersonalen. Henrik Johansson, förbundsordförande för Ambulansförbundet, är kritisk till beslutet.

– Hur kan man i kristid under en katastrof komma på tanken att inte upprusta, utan istället nedrusta, frågar Johansson retoriskt i SVT.

Enligt Johansson riskerar beslutet att förarga patienter och anhöriga när de tillkallat ambulans och tvingas vänta lång tid innan den anländer. Upprörda anhöriga riskerar dessutom försvåra arbetet för ambulanspersonalen, tror han.

– Vi har hört det från våra kollegor som är mitt i pandemin i Sydeuropa, att när man kommer till ett larm efter två timmar eller mer så finns en enorm ilska och frustration som ambulanspersonalen får ta hand om innan de kan utföra sitt jobb, säger han.

Har länge larmat om dålig beredskap

Henrik Johansson uppger att Ambulansförbundet under flera år larmat om dålig beredskap och kommit med konstruktiva förslag på hur den skulle kunna stärkas. Han ställer sig oförstående till att regionen nu vill ”dränera ambulanssjukvården på resurser”.

Nu blir resultatet en arbetsmiljörisk ”som heter duga”, menar Johansson och lägger till att ”ambulanspersonalen kastas ut i länet i 24 timmar i sträck samtidigt som flera ambulansenheter försvinner”.

Oroar sig inte för kritiken

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Jönköpings län, oroar sig inte för kritiken från Ambulansförbundet utan menar att de som är i behov av ambulans kommer att ha överseende med lång väntan.

– Jag tror att vår befolkning verkligen förstår att detta är ett svårt läge för vården och att vi måste göra prioriteringar, säger Bojestig.

Sjuksköterskorna ska omplaceras

Enligt Bojestig är det nödvändigt att ta bort ambulanserna tills vidare. Coronakrisen kräver omprioriteringar, menar han, och sjuksköterskorna kommer att omplaceras från ambulanserna till sjukhusen i länet.

authorimage