En patient som nyligen vårdats på sjukhus och därefter fått försämrat hälsotillstånd i hemmet larmade efter ambulans. Men med anledning av vad som påstås vara trånga utrymmen i bostaden tvingades den sjuke krypa fram till båren vilket försämrade hälsotillståndet ytterligare. På väg till sjukhuset avled patienten.

Det framgår av en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att händelsen inträffade i nordvästra Skåne efter att patienten vårdats för saltrubbningar, rapporterar Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal struntade i larm – ville äta lunch i stället

Patienten hade både svimmat och kräkts flera gånger innan ambulanspersonalen anlände till bostaden. På plats i bostaden ska de ha beordrat den sjuke att krypa fram till båren eftersom utrymmet ska ha varit trångt.

Patienten försämrades och fick hjärtstopp

När patienten försöker krypa fram till båren försämras situationen och ambulanspersonalen konstaterar att personen får cirkulationsstillestånd. Man får sedan in patienten i ambulansen där man inleder hjärt- och lungräddning men den sjuke drabbas av hjärtstopp på väg akutmottagningen och avlider.

Ambulanspersonalens insats kritiseras

Det konstateras sedan att patienten har dött av grav vätskebrist och eventuellt saltrubbning som ska ha resulterat i chock och cirkulationsstillestånd. Vidare slår man fast att ambulanspersonalen inte har undersökt patienten tillräckligt innan man tvingat denne att krypa fram till båren.

I anmälan framgår det ambulanspersonalens bristande arbetsinsats ska ha medfört allvarlig vårdskada. Personerna i fråga kommer nu att utredas av IVO.

LÄS ÄVEN: Multisjuk tvingades vänta fyra timmar på ambulans – förarna vägrade arbeta övertid

authorimage