Samnytt har tidigare rapporterat om hur ambulanspersonal i Uppsala valde att ta lunch i stället för att rycka ut på akutfall med resultatet att patienten dog. Det visar sig nu att händelsen inte var någon enskild händelse. Ett liknande fall rapporteras från Västerbotten.

Det är lokala Norran som avslöjar att ambulanspersonal i Skellefteå i augusti stängde av sin kommunikationsutrustning och gick på lunch och på så sätt ignorerade akutlarm. Men även efter att man slagit på apparaturen igen valde man att inte svara på anrop då man ansåg att man hade tid kvar på rasten.

Agerandet resulterade i att en patient med hjärtstopp inte fick hjälp i tid och därför avled. Mattias Lundmark är avdelningschef för ambulanstjänsten i Skellefteå och kallar det inträffade för ”olyckligt”.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal struntade i larm – ville äta lunch i stället

Besparingar och nedskärningar

Lundmark kritiserar samtidigt att ambulanspersonalen med den låga bemanning som finns inte kan ta rast som andra arbetstagare men att ambulansyrket samtidigt är sådant att akutlarm kan innebära att man måste rucka på rasttiderna.

Ambulanschefen menar dock att situationen som den nu är innebär att ambulanspersonalen ofta inte kan ta rast överhuvudtaget. Ambulanssjukvårdens resurser är inte längre dimensionerade efter behovet.

Tidigare betalades en summa pengar ut i kompensation till ambulanspersonal som tvingats låta sina raster frysa inne. Men nu har besparingsåtgärderna drabbat också denna och ersättningen betalas inte längre ut.

I stället för att förstärka ambulansflottan eller återgå till att betala ut ekonomisk kompensation till den personal som inte kan ta rast föreslås nu att raster för ambulanspersonal slopas helt och hållet. Huruvida det är förenligt med gällande arbetslagstiftning framgår inte.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal vägrade ta emot larm – patient fick vänta flera timmar