Skuldsättningen i USA skjuter i höjden, bland annat till följd av den kraftigt ökande inflationen. Under de tre sista månaderna av 2022 ökade kreditkortsbalansen med 61 miljarder dollar till en toppnotering på 986 miljarder dollar. Den tidigare toppnoteringen låg på 927 miljarder och nåddes precis innan Covid-19 pandemin bröt ut.

Den ökande skuldsättningen bryter en trend av ekonomiskt ansvarstagande som kunde iakttas under pandemin. Den amerikanska regeringen gav då ut generösa stimulanspaket vars ersättning enskilda medborgare använde för att betala av på sina skulder. Dessutom lade folk mindre pengar på exempelvis dyra resor och hade därför mer pengar över.

LÄS ÄVEN: Pengaregn över bankerna i inflationens och räntehöjningarnas spår

Den trenden är nu bruten. Anledningen är en kombination av ökande inflation och stigande räntor. Med ett minskande penningvärde och dyrare avbetalningar blir fler amerikaner beroende av kreditkort för att klara av ekonomin. Beroendet av kreditbetalningar leder dessutom till en ond cirkel eftersom det gör att den som gör köpet på sikt får betala mer för varan. Detta då det tillkommer ränta på köpet.

LÄS ÄVEN: Kraftig prishöjning på matvaror i januari: ”Chockhöjning”

Fox News rapporterar att så många som 18,3 miljoner amerikaner just nu ligger efter med avbetalningar på köp de gjort på sina kreditkort.