Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg går i ett stick i helgen till storms mot den allmänna uppfattningen att SVT har en vänsterslagsida i sin rapportering. Tvärtom menar Lindberg att statstelevisionen förvandlats till en megafon för Sverigedemokraterna och högerextremister något som riskerar leda till ett regeringsskifte nästa år.

Som stöd för sin tes pekar Lindberg på sådant som att SVT börjat titulera journalister och författare som just journalister och författare – även när deras skrivande sträcker sig bortom det som statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson myntat som ”åsiktskorridoren”. Lindberg får medhåll från Jonathan Lehman på vänsterradikala Expo.

Vill åsiktsbegränsa vem som är ”journalist” och vad som är ”journalistik”

Lindberg – som vid sidan av sitt skrivande på Aftonbladet är en av SVT:s flitigast förekommande inbjudna gästtyckare – är upprörd över att titeln ”journalist” användes för Ingrid Carlqvist i en nyhetsnotis om att hon och hennes kollega Maria Celander friats från anklagelser om hets mot folkgrupp men att åklagaren beslutat driva målet vidare till högre instans.

Efter att Expo kritiserat vad man ser som SVT:s vidgning av begreppet ”journalistik” har yrkestiteln för Carlqvist tagit bort i den aktuella artikeln, något som Lindberg i sak menar är bra men samtidigt har invändningar mot har skett ”i smyg”, det vill säga utan rättelsefotnot om att ”i en tidigare version av texten titulerades Ingrid Carlqvist felaktigt som…”.

Anser det fel att kalla kritik av islam för islamkritik

Ett annat exempel på hur SVT enligt Lindberg i själva verket går SD:s ärenden är att man på redaktionen börjat använda begreppet ”islamkritisk” i stället för ”islamofobisk” för personer som kritiserar islam.

Lindberg åberopar den vänsterprofilerade och SD-fientliga journalisten Lena Sundström som i ett resonemang tidigare argumenterat för att det bör ses som lika fel att kalla kritik mot islam för ”islamkritik” som att kalla mobbning av eleven Lisa i en skolklass för ”Lisakritik”.

Vänstervridning hos SVT ”seglivad myt”

Att SVT skulle ha någon lutning åt vänster anser Lindberg är en ”seglivad myt”. Undersökningar har samtidigt visat att journalister med vänsteråsikter är kraftigt överrepresenterade inom statsmedierna – bland visade sig Miljöpartiet ha egen majoritet. Journalister med allmänborgerliga åsikter är få till antalet och någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna har inte gått att hitta överhuvudtaget.

Att SVT inte är tydligt vänsterorienterade utan har en tendens att leva upp till Public Service-uppdragets krav på opartiskhet ser Lindberg inte som en dygd utan som ett problem. Det manifesterar sig enligt honom i att program som Aktuellt, Agenda och 30 minuter tar upp de frågeställningar och perspektiv som dominerar den demokratiska debatten idag i stället för att fortsätta rapportera som om denna samhällsutveckling inte ägt rum.

SVT hotade och utpressade av ”konservativa krafter”

Vidare anser Lindberg att SVT högervrider sin journalistik därför att man känner sig hotade och utpressade av ”konservativa krafter” att annars få sina åtta miljarder årligen i skattefinansierade anslag minskade vid ett eventuellt regeringsskifte där SD kan få ett ord med i laget om hur Sverige ska styras.

Lindberg berättar att SVT Agenda i hans egna ”vänsterkretsar” refereras till som ”Late night med Jimmie” eftersom man i programmet tar upp brännande ämnen kopplade till invandring och islam och vid något tillfälle också har bjudit in SD-profilen Mattias Karlsson till studion.

”SVT skrubbar Sverigedemokraterna rumsrena”

Moraliskt stöd för att SVT i själva verket har en slagsida åt högerextremt håll i sin journalistik upplever Lindberg att han får från sin kollega Johan Croneman på Dagens Nyheter. TV-krönikören ondgör sig återkommande över att SVT visar tecken på att behandla Sverigedemokraterna som landets tredje största parti i stället för som en liten klick ondskefulla extremister i den politiska marginalen.

När Mattias Karlsson för en tid sedan intervjuades i SVT:s Min sanning skrev Croneman att ”SVT hjälper till att skrubba Sverigedemokraterna rumsrena”, något som Lindberg citerar som ett exempel på statstelevisionens bristande omdöme. Listan över toppar från andra partier som medverkat i samma program är lång och i intervjustolen har också suttit en rad vänsterextremister som Jan Myrdal och Åsa Linderborg utan att det väckt några upprörda känslor hos Lindberg eller Croneman.

Låta Trump-väljare komma till tals ”historiskt misslyckande”

I samma TV-krönika av Croneman som Lindberg citerar ondgör sig denne också över att SVT i fem minuter släppt fram en Trump-anhängare på bästa sändningstid. Det beskrivs som ett ”historiskt misslyckande” av SVT eftersom personer som röstar på Trump ”blåljuger” om allt.

Lindberg hittar också meningsfränder på den egna tidningen till stöd för att SVT numera öppet går Sverigedemokraternas ärenden. Public Service debattprogram som Sverige möts kallar Elina Pahnke, frilansare på Aftonbladets kulturredaktion, för ”fyra nyanser av brunåsikter”. Hon saknar Opinion Live och dess programledare, vänsterfeministen Belinda Olsson, och fasar för att SVT också i bevakningen av valet nästa år ska lyfta frågor som kan tänkas gynna SD om de får medial uppmärksamhet.

Menar att SD ”har räkmacka in på SVT”

Enligt Lindberg har vänstern invaggat sig själv i en förlegad föreställning om att SVT troget står på deras sida politiskt. Det kan man inte längre lita på, förklarar han, och uppmanar därför vänstern att nu börja mobilisera för att återställa ordningen – det är dags att inse att ”inget annat parti har en sådan räkmacka in på SVT idag och tillåts sätta dagordningen” som SD.

När SVT släpper fram SD i rutan och rapporterar om problem i anslutning till invandringen måste vänstern sluta att ”slentrianmässigt knyta näven i byxfickan” skriver Lindberg och börja protestera. Annars kommer statstelevisionen att fortsätta ge det partiet och de frågorna ett utrymme i paritet med deras storleksordning ute i samhället.

”Tveksam strategi” om SVT försöker nå SD-vänliga TV-tittare

I bästa fall rör det sig enligt Lindberg om ”klavertramp” från SVT:s sida. Men i värsta fall kan det handla om ”en strategisk förflyttning där SVT-chefer försöker nå de som länge haft lågt förtroende för public service, som SD:s väljare”. En ambition att även de en av fem väljare som röstar på SD och via skattsedeln finansierar publicistiken ska känna sig representerade i statsmedia menar Lindberg är ”en tveksam strategi”.

Lindberg menar att det ”finns anledning till oro” över valutgången om Jimmie Åkesson får vara med i SVT Agenda under valrörelsen. Detta eftersom SVT ”spelar en oerhörd roll” för hur det går i val i Sverige. I stället för att ge utrymme för frågor om invandring måste vänstern därför nu kräva att SVT får valrörelsen att i stället handa om jobb, pensioner och välfärd, frågor där andra partier än SD har en chans att ge svar som tilltalar väljarna.