Det var i gårdagens SVT Aktuellt som Anders Tegnell kom med det oväntade påståendet. I en diskussion om dödsfall i vården hävdade han att skyddsutrustning inte hindrar smittan och att det är ”väldigt farligt” att tro det.

Minst två personer i vården har dött av coronasmittan i Sverige under den senaste tiden. Dödsfallen kommer en tid efter att Folkhälsomyndigheten i strid med internationella rekommendationer har sänkt kraven på skyddsutrustning i vården. Beslutet var hårt kritiserat. Myndigheten misstänktes agera politiskt utifrån den sjunkande tillgången på skyddsutrustning i Sverige – till följd av regeringens misslyckande med att skapa beredskapslager.

I debatten i Aktuellt ville dock Anders Tegnell inte ta något ansvar för dödsfallen. Statsepidemiologen beklagade visserligen dem med att det är ”extremt tråkigt” när sådana dödsfall inträffar. Vidare i programmet kom han dock med ett något oväntat påstående om att det egentligen inte spelar någon roll om man har någon skyddsutrustning eller inte samt att det är ”väldigt farligt” att tro att det är så:

– Det är väldigt farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting.

Påståendet åtföljdes inte av några frågor från programledaren. Tegnells motpart i debatten professor i virologi Lena Einhorn försökte att flika in, men blev avbruten. Därefter gick nyhetsprogrammet vidare till andra ämnen.

Den version av Aktuellt som ligger på SVTPlay förseddes med undertexter – som omformulerade Tegnells uttalande. Enligt undertexten har han sagt att det är ”farligt att lita på skyddsutrustning” – en transkribering som inte stämmer. Man kan ta del av Tegnells uttalande igår i klippet nedan: