För ett par veckor sen blev före detta statsepidemiolog Anders Tegnells nya jobb på Världshälsoorganisationen WHO en stor nyhet. Men på WHO uppger man att ingen post har beslutats åt honom.

Det var den 9 mars som Tegnell meddelade att han slutar på Folkhälsomyndigheten och går till WHO. Posten som statsepidemiolog lämnade han den 14 mars och på WHO i Genevé skulle han bli ”senior expert” i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan Världshälsoorganisationen, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi.

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell belönas med toppjobb på WHO

Rubrikerna ska ha skapat förvåning vid WHO:s högkvarter i Genève. Enligt Svenska dagbladet är det dels oklart vilken ny grupp det handlar om, dels uppges något undertecknat kontrakt ännu inte finnas.

Irriterat

Vid WHO ska det även finnas en viss irritation då det upplevs som att Sverige agerat alltför tidigt och utsett Tegnell till en post som ännu inte spikats samt offentliggjort detta utan nödvändig koordination.

– Vi har fått ett erbjudande från Sverige som fortfarande är under diskussion, säger taleskvinnan Fadela Chaib, till SvD.

LÄS ÄVEN: Tegnell pudlar efter uttalande om invandrare – genom att säga samma sak

En annan talesperson uppger att ”det råder viss förvirring, det är en intern fråga”.

På Folkhälsomyndigheten hävdar man att det är WHO som efterfrågat expertstöd till det globala vaccinationsarbetet.