En kartläggning visar att en överväldigande majoritet av polischeferna i landets invandrardominerande och ’utsatta områden’ inte längre anser att det är rättsväsendets uppgift att upprätthålla lag och ordning. I stället för att arrestera och straffa de kriminella vill polischeferna se ytterligare stora integrationssatsningar från andra aktörer i samhället.

Det är Göteborgs-Posten som har kontaktat 14 polischefer för att ta reda på deras åsikt om det åtgärdspaket som regeringens och övriga riksdagspartiet förutom Sverigedemokraterna har diskuterat fram för att råda bot på den utbredda gängkriminaliteten i landet.

LÄS ÄVEN: Polisen bjöd ’utsatt område’ på jippo med hoppborg – möts av stenkastning och bilbränder

GP:s undersökning visar att det skett en attitydförändring inom polismyndigheten – från att vilja axla uppgiften att upprätthålla lag och ordning till att i stället lägga över ansvaret på andra delar av samhället. Hela 11 av de 14 tillfrågade polischeferna tror inte på att gripa och straffa de gängkriminella utan vill i stället se satsningar på integrationsfrämjande åtgärder och på skolan.

”Helt fel att arrestera bort problemet”

En av de som är skeptisk till att lagföra bort problematiken är Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för område Nordost i Göteborg. Han anser att problemet med den skenande gängkriminaliteten i invandrarområdena är att allt för få är behöriga att studera på gymnasienivå och därmed inte anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden.

Att begå brott är då enligt Merlander alternativet och därför fylls de kriminella gängen konstant på underifrån. Av det skälet bör man heller inte gripa och straffa de kriminella menar polischefen.

– Att tro att du kommer åt gängkriminaliteten genom att arrestera bort problemet, då är man helt fel ute, säger Merlander till GP.

Lite skeptisk till att IS-resenärer varit hjälparbetare och kört ambulans

I början av april uppmärksammade Samhällsnytt lokalpolisområdeschef Merlander i ett annat sammanhang. Han berättade då för statsradion att Göteborgspolisen höll förhör med så kallade IS-återvändare.

Enligt Merlander är det svårt att förhöra dessa misstänkta jihadister eftersom det saknas vittnesmål och teknisk bevisning. Men han var samtidigt överraskad över hur pratsamma individerna hade varit.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisens nya arbetsmetod: ska be kriminella om ursäkt

– Väldigt många berättade att de hade varit i de här områdena. Majoriteten uppgav att de hade varit hjälparbetare, kört ambulans och hjälpt till med matlagning och sånt, berättade Merlander.

Men Merlander var inte helt säker på att allt individerna uppgav var sant.

– Det är klart att man måste vara skeptisk, sade han.

Vill blanda elever

Jörgen Thorén som är lokalpolisområdeschef för Hisingen i Göteborg är även han oroad över segregationen i skolan. Han lyfter frågan om inte skolor i så kallade utsatta områden ska läggas ned och eleverna istället flyttas till demografiskt svenska områden och blandas med de mer skötsamma och flitiga eleverna där.

Thorén tycker inte att vi svenskar gör tillräckligt mycket för invandrarna, och det är orsaken till att så många av dem väljer den kriminella banan för att tjäna pengar.

– Ibland gör vi det onödigt svårt för individerna att komma in i samhället. Jag påstår inte på något sätt och vis att bara för att man kommer från ett annat land att man blir gängkriminell, så är det absolut inte, men jag tänker att förutsättningarna för att lyckas inte är inte helt enkla för vissa individer i framförallt utsatta områden. Och då finns det andra vägar att gå om man vill tjäna snabba pengar tyvärr, säger han till GP.

Tror inte på skärpta straff

Thomas Stakeberg i Borås är ytterligare en lokalpolisområdeschef som är skeptisk till skärpta straff som lösning på den invandrade gängkriminaliteten. Han skriver följande till GP: ”Mig veterligen har inte högre straff skapat färre brott”.

LÄS ÄVEN: Polisen inspireras av Klimat-Greta ”för att öka förmågan i det brottsbekämpande arbetet”