Nyligen gick Dagens Nyheter ut och hyllade den kristna högerdebattören Ann Heberlein som i ett blogginlägg nyligen tagit avstånd från sina följare – vilka hon kallar för ”rasistiska äckel”. Detta efter att de tidigare fansen kritiserat hennes försvar av krigskorrespondenten Magda Gads hånfulla utspel mot medborgarjournalisten Joakim Lamotte som i ett SVT-inslag syntes bära skottsäker väst på grund av dödshot.

Det var på måndagen som den vänsterliberala tidningen DN publicerade en ledare författad av Erik Helmerson där han gläds åt att Heberlein nu tagit ett steg tillbaka ifrån vad han och tidningen menar är en ”välkänd radikaliseringsprocess som drabbar en del debattörer”.

DN grundar sin bedömning i att de har upptäckt en utveckling där flera debattörer har börjat uttrycka sig extremare och ”gärna med något föraktfullt om invandrare” för att i sin tur få fler hyllningar och Swish-donationer från sympatisörer.

Heberlein: ”Att kidnappas av rasister”

Bakgrunden till DN:s ledare är att Ann Heberlein, hemmahörande i Lund och engagerad inom Moderaterna, nyligen tagit starkt avstånd från sina följare – de som stöttat hennes arbete och gjort henne till en känd debattör i landet. På söndagen publicerade Heberlein ett blogginlägg med rubriken ”Att kidnappas av rasister” där hon ventilerar hur förfärligt det är med följarna som uppges tolka fel eller kritisera henne och vidare tillskrivs en ”banal verklighetsuppfattning”.

När vi vill nyansera, komplicera, resonera blir det kortslutning. När vi påstår något som inte passar in i deras banala verklighetsuppfattning förbyts kärlek till hat, beundran till förakt.

Inte sällan förvanskar den här sortens beundrare dessutom det vi faktiskt skriver. Jag vet inte hur många gånger mina texter använts som argument för att påstå att ”alla muslimer våldtar”, ”det är bara invandrare som våldtar” eller ”det pågår ett inbördeskrig där svenska flickor våldtas”. Inget av detta är sant. Inget av detta har jag heller påstått. Det är andra som påstått att jag hävdar det. Det gör mig rasande.

Heberleins blogginlägg kommer efter att hon gått ut på Twitter och attackerat de personer som inte delar hennes åsikter för att vara ”rasistiska äckel”. Anledningen till attacken är att Heberlein uttryckte sympati för Expressens krigskorrespondent Magda Gad som hånade medborgarjournalisten Joakim Lamotte för att han bar en skottsäker väst när han medverkade i SVT.

Enligt Gads twitterinlägg behövs ingen skottsäker väst i Sverige eftersom hon själv enligt utsago inte har haft det i vare sig Afghanistan, Syrien eller Irak – ett påstående som hon senare fick revidera då det framkom att hon ibland faktiskt använt sådan väst på sina korrespondentuppdrag.

Gads inlägg väckte många reaktioner där flera uttryckte att de tappat respekten för henne. Andra undrar om de så kallade högriskområdena i Mellanöstern numera är att betrakta som säkra områden eftersom det tydligen aldrig behövs en väst.

Heberlein ryckte snabbt ut på Twitter för att försvara Gad mot kritikerna som hon menar är ”rasistiska äckel” och hur vidrigt hon upplever att det är att kidnappas av dessa personer.

https://twitter.com/AnnHHeberlein/status/1233154691518926849

Kommer efter att Heberlein bett följarna finansiera ny bok

Heberleins utspel och attack mot följarna som ”rasistäckel” kommer efter att hon först säkrat finansieringen av sin nya bok genom crowdfunding från samma följare.

DN: ”Swishberoende debattörer kommer se löjliga ut”

DN avslutar med att lyfta Heberleins attack mot kritiker av framtiden. Ledarskribenten Helmerson skriver att han tror att fler debattörer kommer att följa Heberleins väg. Enligt DN-toppen är oliktänkande enbart ”ylande konton” som tillslut kommer att framstå som ”refuserande insändarskribenter”.

Det ska bli spännande att se vilka klick- och Swishberoende ”debattörer” som står kvar sist och vrålar. De kommer att se ganska löjliga ut, som ruiner från en tid då man misstog antal följare för verklig popularitet och en Twitterstorm för en riktig opinion.

Heberlein roar sig med vänsterradikal 

År 2014 berättade Heberlein i tidningen Fokus att hon gått med i Feministiskt initiativ och att hon placerar sig till vänster på den politiska skalan. Därefter svängde Heberlein om åt höger.

Hon engagerade sig i Moderaterna och började kritisera invandringspolitiken, vilket gjorde henne mer uppmärksammad, populär men också kritiserad i den offentliga debatten. Det senaste utspelet rörande ”rasistäckel” har fått flera i sociala medier att ifrågasätta om inte Heberlein återigen har svängt om och förflyttat sig vänsterut på den politiska skalan.

I samband med twitterinlägget har Heberlein även roat sig med att håna kritiker som ”rasistkränkta” tillsammans med den profilerat vänsterradikala skribenten Myra Åhbeck Öhrman från socialisttidningen Arbetet.

https://twitter.com/AnnHHeberlein/status/1233328563190927360

Hyllade vänsterextremt våld mot oliktänkande

År 2014 publicerade statsradion en text om politiskt våld författad av Heberlein i vilken hon tog ställning för vad som kan uppfattas som våldsbejakande vänsterextremister och dess kamp mot invandringskritiker. Istället för att fördöma politiskt våld tydliggjorde Heberlein att problemet inte är ”frihetskämparna och antifascisternas våld” utan vad de kämpar mot.

”Det är inte frihetskämparnas och antifascisternas våld som är problemet. Problemet är förtrycket och de fascistiska ideologier frihetskämparna och de antifascistiska aktivisterna reagerar på.”

Året därpå uppmärksammade Fria Tider hur Heberlein följde en rad vänsterradikala konton på Facebook. Ett av dessa konton var den våldsbejakande grupperingen Revolutionära fronten (RF) som har sina rötter i Antifascistisk aktion (AFA) och är kända för att utsätta oliktänkande för både hot och våld.