Ann Lindes krav: Talibanregeringen måste bli feministisk

Med anledning av händelseutvecklingen i Afghanistan där talibanerna nu med en stor del av folkets stöd åter tagit makten efter 20 år i opposition, höll EU:s utrikesministrar på tisdagen ett extrainsatt möte där man formulerade vilka förväntningar man har på det nya utropade sharia-styrda emiratet. Från Sverige gjordes framställningar om att talibanregimen i likhet med den svenska regeringen blir feministisk.

Utrikesminister Ann Linde (S) kräver också att den svenska regeringen ska få ha ett ord med i laget när talibanerna nu ändrar det afghanska styret i grunden, skriver om konstitutionen och ersätter parlamentet med ett muslimskt råd. Det är främst på det genuspolitiska området som Sverige vill få inflytande.

– Vi kräver mänskliga rättigheter, demokrati, flickors och kvinnors rätt, slog utrikesministern med emfas fast i en kommentar till statsradion efter att det extrainsatta utrikesministermötet avslutats.

Samtidigt har Linde aviserat att det svenska skattefinansierade miljardbiståndet till Afghanistan ska fortsätta även när talibanerna tar över. Någon indikation om att detta ska villkoras med att talibanregimen efterrättar sig den svenska feministiska regeringens krav kom inte under tisdagen. Inte heller några besked om andra sanktioner som skulle kunna påverka talibanerna i önskad riktning.

Feministiskt utspel även från USA

Ett motsvarande utspel kommer också från den amerikanska vänsterregeringen, vars beslut att militärt lämna Afghanistan bedöms vara huvudorsaken till att maktskiftet möjliggjorts. Vita husets presstalesperson Ned Price sade i ett uttalande att president Joe Biden kräver att den nya talibanregimen blir feministiskt ”inkluderande”.

LÄS ÄVEN: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.