anne ramberg

Foto: Frankie Fouganthin.

Inrikes

Anne Ramberg om den svåra uppväxten med oxfilé och gångavstånd till NK

Publicerad 8/20/2020
Annons

I en intervju med Aftonbladet hyllas Anne Ramberg, före detta generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, av tidningens reporter Åsa Linderborg.

I artikeln uttrycker Linderborg en nyfikenhet på varifrån Rambergs ”vilja att ta strid i viktiga frågor” kommer ifrån. Svaret blir ”en trygg och harmonisk uppväxt”.

Uppväxten på Djurgården och sedan Narvavägen och Grev Magnigatan på Östermalm beskrivs som svår, utan de rätta kläderna och med en mor som fick gå hela vägen till NK – en promenad på ca 15 minuter.

LÄS ÄVEN: Anne Ramberg i blåsväder igen – uppmanar till lagbrott

Ifall man härstammar från Östermalm tror en massa människor att man är uppväxt med silversked i munnen, skriver Linderborg.

– Jag förstår det, men en sjöofficer tjänade inte bra, vi hade det inte fett, vi hade faktiskt väldigt lite pengar. När pappa hade varit i Finland kom han hem med oxfilé, för det kostade nästan ingenting där, då var det liksom fest. Vi hade ju alltid mat, men vi levde verkligen inte i något överflöd. Jag fick aldrig sådana där Mantovani-skor eller den där Bogner Wagner-jackan som andra hade. Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK, hon tog aldrig spårvagnen i onödan.

Civilkurage och onda krafter

Längre in i intervjun skriver Linderborg att då hon tänker på Ramberg tänker hon på ordet civilkurage och tar som exempel på detta upp hennes stöd för en debattartikel i DN som handlar om ”Israels apartheidliknande politik”. Reaktionerna menar Ramberg att hon är stark nog att ta.

– Går man in på sociala medier får man ju sätta på sin hjälm, men då har jag satt på mig en teflonpanna i stället. Samtalstonen i dag har ju tappat alla proportioner, men de känslostyrda, oanalytiska påhoppen struntar jag faktiskt i. Man får inte bli skotträdd, det är ju konsekvensen om man tillåter sig att bli ledsen. Då har de onda krafterna vunnit, då självcensurerar man sig. Min strategi är att skriva dubbelt så mycket istället. Jag vägrar backa.

Avslutningsvis konstaterar Linderborg att ”Anne med sin Östermalmstillhörighet är ’fin’ men också fin” samt att hon ”förefaller vara schyst och chosefri på riktigt”.

Kontroverser

Ramberg har varit i blåsväder ett antal gånger under sin långa karriär inom Advokatsamfundet. Bland annat har hon ifrågasatt åldersbedömningar av ”ensamkommande”. Ramberg ansåg också att det var ”obehagligt” att SD fick utse nämndemän.

2016 kallade hon kritiker av invandringspolitiken för ”bruna råttor” och i Sverige Radio samma år sa hon att gamla människor bör göra avkall på sin välfärd till förmån för ”flyktingar”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
752Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons