Annie Lööf: Ändra grundlagen för att stoppa SD
Foto: Youtube

Centerpartiets partiledare Annie Lööf höll under måndagen sitt sommartal. I talet kräver hon bland annat ett flertal ändringar av grundlagen – för att stoppa Sverigedemokraterna om de skulle komma till makten.
– Vi får inte vara naiva, säger hon.

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan och hoten mot ”den liberala demokratin” är huvudteman när Annie Lööf under måndagen sommartalar i Stockholm. Inte minst dras paralleller mellan talibanerna och situationen i Sverige och Västvärlden med ”främlingsfientliga röster” och ”hatkörer” i sociala medier.

För den som kastar en blick ut över världen ser snart att hotet mot friheten inte bara kommer från talibanernas Afghanistan. Långt därifrån. Öppenheten, toleransen och jämställdheten möter motstånd på alla nivåer, säger hon och fortsätter:

Vi hör hur populistiska, antiliberala och främlingsfientliga röster ekar över hela världen. Från parlamentens talarstolar till hatkörerna på sociala medier.

Vill ändra grundlagen

Annie Lööf vill därför skriva om Sveriges grundlag för att göra det svårare för Centerpartiets motståndare att styra landet. Hon hävdar att hotet mot Sverige och Europas länder inte kommer utifrån, utan inifrån.

Från partier som tar makten genom öppna val och därefter, steg för steg, bit för bit, börjar nedmonteringen. Inskränker press- och yttrandefriheten, slår sönder domstolarnas oberoende, begränsar individens frihet, säger hon i sitt tal och varnar:

Det har lyckats i länder som Ungern och Polen.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya censurlag: Journalister som avslöjar korrupta politiker riskerar fängelse

Ska stoppa Sverigedemokraterna

Centerpartiet gör ingen hemlighet av att syftet med de föreslagna grundlagsändringarna är att stoppa Sverigedemokraterna, om de skulle komma till makten i Sverige.

– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

Genom att ändra grundlagen, och samtidigt försvåra nya förändringar av den, sätts käppar i hjulen för partier med annan ideologisk grund än Centerpartiets.

– Vi ser att våra europeiska grannländer stegvis har minskat den liberala demokratins fundament, sedan ett antal högernationalistiska partier som finns kommit till makten, säger Lööf.

LÄS ÄVEN: Lööf vill stärka skyddet av ’fria medier’ – polisen ska kunna lagföra ’demokratibrott’

Kämpar för klimatet

Ett annat viktigt område för centerledarens tal är klimatförändringarna. C-ledaren talar om Sverige som ”Europas gröna batteri” och menar att årets sommar bevisar att ”klimathotet” är en realitet.

Klimathotet är vår tids främsta ödesfråga, utbrister Annie Lööf och lovar högtidligt:

Vi kommer fortsätta kämpa för klimatet!

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.