I Dagens Industris helgmagasin intervjuas Centerpartiets ledare Annie Lööf om framtiden. Med armarna i kors och rubriken, ”redo att bli statsminister” lanserar hon sig nu som en framtida efterträdare till Stefan Löfven. Samtidigt påstår Lööf att partiet aldrig har svängt åt vänster i samband med stödet till Socialdemokraternas regering.

Med 17 månader kvar till valet har Di Weekend (betalvägg 2021-04-23) publicerat en långintervju med Lööf från Nyckelvikens herrgård i Nacka utanför Stockholm. I intervjun framför C-ledaren att hon själv har siktet inställt på rollen som Sveriges statsminister.

– Som partiledare är jag beredd att axla ansvaret som statsminister, absolut.

LÄS ÄVEN: Lööf lovar att cementera S-maktinnehav – vill sitta i regeringen

Lööf: Vi har inte svängt åt vänster

När Di:s reporter vill reda ut var partiet står politiskt idag mot bakgrund av att man i valet 2018 lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna för att istället stödja Socialdemokraterna ser hon förvånad ut.

– I mitten. Som utpräglat liberalt borgerligt parti står vi stadigt i den breda mittfåran.

Lööf får därefter en konkret följdfråga om huruvida partiet har gjort en vänstersväng i och med stödet åt Socialdemokraterna. Men det är något som Lööf inte vill kännas vid och avbryter reportern innan frågan är färdigställd.

– Vi har varken svängt åt vänster eller mjuknat i vår syn på Vänsterpartiet. Det är bilder som andra försöker klistra på oss. Vi kan samarbeta med sex av riksdagens åtta partier, helst både S och M. De sex partierna utgör 70 procent av riksdagen och kan kombineras i 10–15 olika regeringskonstellationer.

Tolerera statsministerkandidat från C

Vidare vill Lööf tydliggöra att partier som Socialdemokraterna och Moderaterna måste öppna upp sina ingångsvärden och tolerera att man har en statsministerkandidat från Centerpartiet.

– Ska vi skapa stabila samarbeten i mitten måste S och M rucka på sina ingångsvärden, orka prata med andra partier och tolerera andra statsministerkandidater, oavsett om de kommer från Moderaterna, Socialdemokraterna eller Centerpartiet. Annars lär det bli svårt att bilda regering även efter nästa val.

”Hon kanske är redo men inte vi!”

På Twitter är det många som har reagerat över beskedet med avsky och upprördhet.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf avslöjas som hemlig medlem i globalistiska Trilaterala kommissionen