I en intervju med Expressen säger C-ledaren att ifall Sverigedemokraterna ges ett avgörande inflytande efter ett maktskifte kan grundläggande demokratiska principer vara i fara.

Enligt Lööf måste SD placeras in en större bild och ”ses som en del av en global högerpopulistisk rörelse som nu hotar precis de värden borgerligheten under lång tid slagits för”.

Men hon ser även detta hot mot demokratin i Sverige och i de kommuner där SD är med och styr och hänvisar till ”kommunala beslut där man underminerar den liberala demokratin vad det gäller kultur”, bland annat ”Prideflaggor”. Hon säger sig också se ”en aggressiv agenda för en kraftfull återvandring” i partiets politik.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf attackerade SD i jultal: ”Nazister”

– Deras politik är uppenbar. De vill underminera mediefriheten i Sverige, den fria pressen. De vill begränsa möjligheten att stå upp för minoriteter och för HBTQ-rättigheter. Det finns aktiva beslut i de styren där man har inflytande lokalt. De har svårt att definiera vad svensk är och har ett väldigt snävt begrepp på det. Och på det sättet skulle jag säga att deras rörelser och deras politik är något som faktiskt kan hota den liberala demokratin.

Liksom statsminister Magdalena Andersson (S) lovar hon att sätta SD högt upp på agendan inför valet och kallar Centerpartiet för ”den liberala vakthunden”.