Inför det stundande kyrkovalet den 19 september har Centerpartiets ledare Annie Lööf gått ut i media för att tydliggöra partiets syn på Svenska kyrkans roll framöver. Enligt Lööf ska partiet vara en ideologisk kraft i verksamheten och kyrkan ska i sin tur vara en stark röst mot ”främlingsfientlighet”.

I det senaste kyrkovalet år 2017 fick Centerpartiet 13,69 procent av rösterna vilket innebar en ökning med 1,79 procentenheter jämfört med valet 2013.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan i ny påverkanskampanj för öppna gränser

Det är i en intervju Kyrkans Tidning (2021-08-25) som Annie Lööf nu meddelar att Centerpartiet kommer att fortsätta som en drivande ideologisk kraft inom kyrkopolitiken.

Lööf trycker på att Svenska kyrkan, i sin verksamhet, ”ska stå upp mot främlingsfientlighet och hat”. Vidare ska kyrkorna runt om i landet vara mötesplatser för integration.

– Vi vill att man med mod ska stå upp mot främlingsfientlighet och hat och vara hoppet och möjligheternas röst, säger Lööf till Kyrkans Tidning.

”I det mångkulturella samhälle vi lever i nu”

Vid flera tillfällen under intervjun återkommer Lööf till ordet främlingsfientlighet. Hon säger sig vara stolt över att ärkebiskop Antje Jackelén och andra förtroendevalda inom Svenska kyrkan ”har tagit bladet från munnen och markerat” mot vad hon kallar främlingsfientlighet.

– Centerpartiet tycker att kyrkan ska vara en engagerad och modig röst när det handlar om att stå upp för människors lika rätt och värde. Stå upp för solidaritet och internationellt arbete, stå upp för människor som inte orkar bära sin egen röst, säger Lööf och fortsätter:

– Men också att Svenska kyrkan i det mångkulturella samhälle vi lever i nu har en öppen dörr för samverkan och samarbete med andra religioner för att skapa tolerans och öppenhet, säger Lööf till Kyrkans Tidning.

Lööf: Ändra grundlagen för att stoppa SD

På måndagen uppmärksammade Samnytt Lööfs sommartal. I talet krävde centertledaren bland annat ett flertal ändringar av grundlagen – för att stoppa Sverigedemokraterna om de skulle komma till makten.

– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, sa Annie Lööf till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: Ändra grundlagen för att stoppa SD