loof-hemifran

Foto: Centerpartiet/Pressbild

Inrikes

Annie Lööf: ”Orimligt krav” att riksdagsledamöter ibland måste vara i riksdagen

Publicerad 5/26/2021
Annons

Det är ett ”orimligt krav” att riksdagsledamöter ibland måste vara i riksdagen. Det anser Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som nu efterlyser ännu mer hemarbete för riksdagsledamöterna.

Sedan mars förra året har riksdagspartiernas gruppledare kommit överens om att endast 55 ledamöter ska närvara vid varje votering på grund av coronapandemin. Det innebär att mindre än en sjättedel av ledamöterna behöver vara på plats vid varje voteringstillfälle. Vilka ledamöter de är beslutar respektive parti om.

Dessutom gäller hemarbete som ”huvudregel” för såväl riksdagsledamöter som tjänstemän i riksdagen, de flesta möten i utskott och nämnder sköts digitalt och vid riksdagsdebatter är det endast de som debatterar som får vara på plats.

Flera tunga avhopp

Under våren, i samband med de pedofilavslöjanden som skakat partiet, har flera av Centerpartiets riksdagsledamöter hoppat av.

Bland dem som inte ställer upp för omval nästa år finns partiets ekonomiskpolitiske talesman Emil Källström, miljöpolitiske talesmannen Magnus Ek, utbildningspolitiske talesmannen 29-årige Fredrik Christensson samt tidigare migrationspolitiska taleskvinnan Johanna Paarup-Jönsson.

För några veckor sedan meddelade även C-profilen Kristina Yngwe, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, att hon lämnar nästa år.

LÄS MER: Här är alla centerpartister som hoppat av efter pedofilskandalerna

Kräver mer hemarbete

Nu skyller partiledaren Annie Lööf avhoppen på att det ställs för stora krav på riksdagsledamöterna om att de måste vara på plats i riksdagen under arbetstid, något hon menar i synnerhet drabbar politiker som har familj.

– Som riksdagsledamot ska man som regel bo i sin valkrets. Är man då i en tid i livet då man har små barn, så tycker jag det är ett orimligt krav att vara borta minst fyra dygn per vecka från sina barn, säger hon till Svenska Dagbladet.

Lööf säger att hon tycker det upplägget är ”omodernt” och kräver ännu mer hemarbete för ledamöterna.

Det är förklaringar till avhoppen som ifrågasätts, eftersom övriga riksdagspartier inte haft så många avhopp på så kort tid som Centerpartiet.

Nästan 70 000 i månaden

I januari i år höjdes riksdagsledamöternas arvode med 1 500 kronor till 69 900 kronor i månaden. Därtill har ledamöter som inte bor i Stockholmsområdet rätt till övernattningsbostad i Stockholm. Riksdagen betalar upp till ytterligare upp till 8 600 kronor per månad för att täcka kostnaderna för en sådan bostad.

Riksdagsförvaltningen erbjuder även egna övernattningsbostäder åt de riksdagsledamöter som inte bor i Stockholm, som inte kostar något för ledamöterna att bo i, och som de kan använda när de är i riksdagen för att debattera eller votera.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons