Annika Strandhälls villa saknar tillstånd för avlopp
Foto: Socialdemokraterna/Twitter

Miljöminister Annika Strandhäll (S) saknar tillstånd för den enskilda avloppsanläggning hon har i sin villa på Värmdö.

Strandhälls villa har enskilt vatten och avlopp och är inte anslutet till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Men tillståndet för avloppsanläggningen löpte ut i april 2019, alltså för nästan tre år sedan, och sedan dess har Strandhäll inte förnyat det.

Att ansöka om ett nytt tillstånd är dyrt. Enligt Värmdö kommuns hemsida tas en timavgift på 1200 kronor i timmen ut för att handlägga ett ärende om förnyat tillstånd för avlopp.

– Det är ett formellt fel att inte ha ett giltigt tillstånd men det behöver inte betyda att anläggningen i sig inte fungerar, säger enhetschefen Malin Welander till SVT.

Ska byta bostad

Annika Strandhäll skriver i en skriftlig kommentar till statstelevisionen att hon håller på att flytta, och därför inte förnyat tillståndet.

”Jag har blivit uppmärksammad på att tillståndet behöver förnyas. Efter kontakt med kommunen förstår jag att då förnyelse inte sker automatiskt är det inte helt ovanligt att vara sen med ansökan, särskilt inte om huset bytt ägare. Vi är mitt i processen med att byta bostad och min avsikt är att ett förnyat tillstånd ska vara på plats innan dess”, skriver hon.

Enligt enhetschefen Malin Welander finns det ingen risk för att Strandhäll tvingas betala straffavgift för att hon inte följer miljöreglerna.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.