corona mask munskydd
Vetenskap

Ännu en ny mutation oroar – kan vara mindre känsligt för vaccin

Publicerad 12/23/2020
Annons

Medan stora delar av Europa snabbt stängt ned för flyg från Storbritannien, där en muterad variant av coronaviruset som är upp till 70 procent mer smittsamt sprids, kommer nu rapporter från Danmark där experter oroar sig över ännu en mutation.

Spridningen av det muterade viruset i Storbritannien har lett till landets strängaste restriktioner och karantän hittills. Bland de länder som beslutat om ett inreseförbud från Storbritannien finns Sverige.

I Danmark har man tidigare hittat en muterad variant av corona hos minkar som då ledde till att man avlivade samtliga dessa.

Sedan i höstas har N439K påträffats i åtminstone 1 624 prover i Danmark. Denna variant ska inte ha något att göra med mutationen man tidigare upptäckte hos minkar, inte heller den i Storbritannien.

Oroar experter

Den nya varianten oroar experterna vid smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut då den verkar vara mindre känslig för vaccin.

– Vi bekymrar oss över hur effektivt ett vaccin kommer att vara mot N439K. Därför är det relevant att hålla ett öga på hur utbredd smittan med denna variant är och om den sprider sig bland särskilt utsatta grupper, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef vid Statens serum institut (SSI), till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

N439K har påträffats främst i Köpenhamn och Sydjylland. Totalt rör det sig om tio procent av de som testats positivt för covid-19 i Danmark som bär på den muterade varianten. Den upptäcktes först i Rumänien i maj i år och finns i flera europeiska länder. Mest utbredd är den i Tjeckien, Schweiz och Irland.

Mindre känsligt för antikroppar

I en kinesisk studie från i somras pekas N439K ut som en av ett antal mutationer som är mindre känsligt mot antikroppar. Det kan innebära att ett vaccin biter sämre på viruset.

Inga dödsfall har dock registrerats och enligt Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin vid Rigshospitalet, finns det inte någon anledning till oro över mutationen som han menar att vaccinet visst kommer att vara effektivt på.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons