stockholm-stadshuset-tumme-ned

CEphoto, Uwe Aranas / Pixabay

Inrikes

Ännu en region vägrar följa anmälningsplikt av illegala invandrare

Publicerad 9/8/2023
Annons

För att komma tillrätta med det ständigt växande skuggsamhället har regeringen och Sverigedemokraterna gått vidare med förslaget om anmälningsplikt av illegala invandrare för anställda på myndigheter och kommuner. Men långt ifrån alla vill vara med och upprätthålla lagar och bidra till ett tryggare svenskt samhälle som alltmer präglas av våld och kriminalitet.

I ett gemensamt pressmeddelande går Region Stockholms rödgröna styre ut och kungör att man anser att anmälningsplikten inte bör omfatta regioner, i synnerhet de inom vården.

LÄS ÄVEN: Malmös styre vägrar följa anmälningsplikt av illegala invandrare

S, C, MP och V menar att en anmälningsplikt för regionanställda kan strida mot barnkonventionen, sekretesslagstiftning och hälso- och sjukvårdslagen samt att det skulle finns stora risker för liv och hälsa.

Människor som lever som papperslösa i Sverige kan på grund av rädsla komma att avstå från att söka nödvändig vård och riskera sin hälsa och i värsta fall sitt liv.

Pressmeddelandet är underskrivet av Talla Alkurdi, hälso- och sjukvårdsregionråd (S), Christine Lorne, primärvårdsregionråd (C), Sandra Ivanovic Rubin, ordförande i psykiatriutskottet (MP) och Jonas Lindberg, regionråd (V).

”Förvriden människosyn”

– Jag förväntar mig att samtliga partier i kommunfullmäktige ansluter sig till blocköverskridande samtal för att skydda stadens lärare och sjukvårdspersonal, säger gruppledare Jonas Naddebo (C) till DN.

Enligt Naddebo har Stockholm inte råd med en ”angiverilag” och hävdar att den utgår från en i grunden ”förvriden människosyn”.

LÄS ÄVEN: Nio av tio bibliotekarier vägrar anmälningsplikt av illegala invandrare

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons