Anställda på Sveriges television och Sveriges radio är oroliga efter riksdagsvalet. Det rapporterar ETC.

Bakgrunden är dels farhågor om att en eventuell högerregering kommer vilja banta de statliga medierna, dels att allt fler börjat kritisera deras verksamhet.

– Det känns som att det är fritt fram att ifrågasätta vår oberoende journalistik, säger en orolig radiojournalist till vänstertidningen.

SE OCKSÅ: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk

Andra uttrycker rädsla för att bli av med jobbet om en högerregering tillträder.

Liknades vid cancersvulst

De statsanställda medarbetarna påtalar även vad de uppfattar som en mer hotfull och fientlig ton. Som exempel nämns hur tidigare M-profilen Gunnar Axén i ett inlägg på Twitter liknar statsmedierna vid ”en cancersvulst”.

Faksimil

Ett annat exempel som nämns är när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för fyra år sedan kallade Sveriges radios kanal P3 för ”en skitkanal” och ”vänsterliberal smörja”.

SD-ledaren hade då precis anklagats för att vara en ”landsförrädare” och pekats ut som en spelmissbrukare med viktproblem i statsradion.

LÄS MER: Jimmie Åkesson i Sveriges Radio om P3: ”Vänsterliberal smörja”

70 procent V och MP

Enligt en studie som journalistikprofessor Kent Asp gjorde 2011 röstade hela 70 procent av statstelevisionens journalister antingen på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.

SVT:s vd Hanna Stjärne fick förra året frågor om sina anställdas politiska sympatier, men menade att de inte påverkar rapporteringen.

– Att vara journalist är ett yrke. Det är en profession. Uppdraget för oss och alla journalister är att förhålla sig neutral och opartisk i sin rapportering. Att agera professionellt oavsett vad man har för personliga preferenser, sade hon.

LÄS MER: SVT-chefen Hanna Stjärne: Inget problem att 70% av våra journalister röstar V eller MP