Även om räddningstjänsten och polisen mäter lite olika är man överens om att antalet bilbränder i Borås har ökat under den senaste tiden. Skälen till detta har man dock ingen aning om.

Bilbränder har blivit en del av den nya normen i Borås – under 2022 brann ett par bilar i veckan i snitt. En jämförelse med 2021 visar att antalet har ökat kraftigt, enligt polisen handlar det om tre gånger så många.

– Jag önskar att fanns en snabb förklaring, och en åtgärd, men jag har ingen sån, säger Magnus Söderqvist, gruppchef för utredningsenheten på Boråspolisen, till Borås Tidning.

LÄS ÄVEN: Våg av bilbränder kan vara hämndaktioner efter polisens narkotikatillslag

Enligt Fredrik Iwanson, insatsledare på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, har man märkt av en ökning av antalet ärenden efter pandemin, inte bara bilbränder även om de sticker ut.

– Det finns elfel som kan starta en bilbrand men oftast självantänder de inte. Det krävsyttre påverkan, någon som startar den. Varför det ökar vet jag inte.

I garage eller då bilar står tätt parkerade och det finns en spridningsrisk handlar det inte sällan om stora värden som förstörs.

– Sen tillkommer ju problematiken kring brand i el- och gasbilar. Det är tack och lov inte så vanligt. Inte än. Men det blir ju allt fler elbilar.

Svårutredda brott

För polisen är bilbränderna svårutredda brott. En ytterst liten del av dem går till åtal.

– Jag tänker att det ofta är arga, missnöjda människor. Nån som vill jävlas. Men vi vet ju inte, för vi får ju sällan tag på dem så att vi kan fråga, säger Magnus Söderqvist.

– Men det finns också de fall som är mer bedrägeri, att någon vill ha ut försäkringspengar. Vi har ett sånt fall som snart kommer att gå till åtal.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Bostadsområdet väcks av bilbränder