Trots utlovade kraftansträngningar ligger antalet bombdåd i år på ungefär samma nivå som i fjol. Med ett ökat kunskapsläge hoppas polisen att få ned antalet på sikt.

Fram till och med den sista november har ett 80-tal bombdåd skett i år. Liksom när det gäller skjutvapenvåldet sticker Sverige ut i Norden och Europa.

Då allt fler sprängdåd sker i anslutning till bostäder har risken för allmänheten att drabbas också ökat.

– Om konfliktläget är högt i den kriminella världen, då ökar också den här typen av brott, säger Marie Borgh, sektionschef vid Nationella Bombskyddet, till statstelevisionen.

Nationellt bombcenter

För ett drygt år sedan upprättades ett nationellt bombcenter, en gemensam samlingskraft mellan Säpo, Försvarsmakten och det nationella bombskyddet, för att öka kunskapsläget och bistå i polisutredningarna i regionerna.

LÄS ÄVEN: Gängkriminella sprängdåd ökar – regeringen lägger skulden på byggbranschen

– I dag kan vi tydligt se att det finns flera bombärenden som hör ihop, att bomberna har byggts av samma person. Ett av våra största fokus är att försöka hitta de personerna och på så sätt ligga steget före, säger Borgh.

Fler lagförs

Enligt Borgh har Bombcentret kunnat bistå i allt fler förundersökningar och effekten blivit att fler personer har blivit lagförda och fått rätt storts straff.

Precis som med skjutvapenvåldet klaras få bombdåd upp, vilket polisen bland annat förklarar med för få vittnesuppgifter.

Marie Borghs förhoppning är att det ökade kunskapsläget i utredningsarbetet i kombination med ett ökat fokus på tillverkarna kan komma att minska antalet sprängdåd på sikt.