Under det första halvåret i år ökade antalet dödsskjutningar dramatiskt jämfört med samma period i fjol, och ingenting tyder på att våldet kommer minska.

Totalt sköts 344 personer i Sverige i fjol, varav 147 under första halvåret – motsvarande siffra för första halvåret i år är 197. Antalet ihjälskjutna första halvåret i fjol var 20 stycken, jämfört med 34 dödsskjutningar under samma period 2022.

LÄS ÄVEN: S-ministrarna skröt om minskat skjutande i Malmö – ökar igen

Liksom tidigare är storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm värst drabbade men under det första halvåret i år har man haft en kraftig ökning även polisregion Öst i Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län. I dessa områden hade man 24 skjutningar under hela fjolåret men 32 stycken bara fram till juli i år.

Enligt Christoffer Bohman, polischef vid region Södermanland och specialiserad inom gängkriminalitet, är det som händer i mindre orter samma fenomen som har växt fram i storstäder under de senaste decennierna.

LÄS ÄVEN: SVT: Tristess orsak till skjutningarna

– I storstäderna finns det fler nätverksindivider, men i stort handlar den utveckling vi ser på mindre orter om samma sak: en grupp unga individer som kliver in i en kriminell identitet, säger han till DN.

Religiös radikalisering

Han jämför processen med religiös radikalisering och konstaterar att de kriminella nätverkens normer kring skjutvapenvåld har genomgått en extrem förskjutning under de senaste decennierna. För bara 20 år sen var ett skott i benet en stark markering, i dag skjuter man för att mörda och det är unga som uppfostras i mentaliteten.