Antikroppstest 42
Inrikes

Antikroppstester stoppas i Sverige – skulle vara alternativ till vaccination

Publicerad 3/22/2021
Annons

Samtidigt som EU planerar att inkludera antikroppstester i det kommande vaccinpasset för att erbjuda ett alternativ till vaccinering visar det sig att testerna snart kan vara ett minne blott i Sverige. Redan nu har tre regioner meddelat att man slutar med antikroppstester. Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte längre motiverat att fortsätta. Detta trots att genomgången Covid-infektion ger ett bättre immunskydd än vaccin från viruset.

EU:s lösning för att få igång resandet och öppna upp samhällen igen presenterades i förra veckan och det är ett digitalt vaccinpass som ska gå under namnet grönt certifikat. I det digitala certifikatet ska förutom eventuell vaccinering även nytagna tester och sjukdomshistoria inkluderas, rapporterar tidningen NyTeknik.

LÄS ÄVEN: Vaccinationspass för att gå på restaurang: ”Kan komma att begära det”

I avsnittet nytagna tester föreslår EU att även att antikroppstester ska ingå för att möjliggöra för medborgare med en genomgången infektion och därmed ett naturligt skydd mot viruset kunna röra sig fritt. Men samtidigt som nyheten kommer från EU har Folkhälsomyndigheten och regioner i Sverige bestämt sig för att sluta med testerna.

Regioner slutar med antikroppstester

Sedan tidigare har Kalmar och Stockholm aviserat att antikroppstesterna upphör och nu senast är det Uppsala som meddelar att inga fler tester genomförs efter 31 mars. Uppsala motiverar beslutet mot bakgrund av att Folkhälsomyndigheten (FHM) anser att testerna inte längre fyller någon funktion.

Erik Sköldenberg är chefsläkare i Region Uppsala och han kommenterar avslutet med påståendet att ”intresset för att testa sig har minskat”.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill tvinga fram vaccinpass – hotar dra in rörelsefriheten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1071Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons