Soledad Pinero med sin sambo och Ung Vänsters spinndoktor Elin Morén Kruth/Inklippt: utdrag från socialtjänstens utredning. Faksimil Facebook
Soledad Piñero Misa är en profilerad antirasist och aktivist för barnens rättigheter. Hon är även sambo med afghanledaren Fatima Khawari och personen bakom Ben&Jerrys kampanj till stöd för afghanamnestin. Efter misstankar om misshandel mot sin treårige son ger Stockholms tingsrätt ett stadigvarande boende för sonen hos fadern i en ovanlig dom. ”Pojken berättar spontant att hon slog honom när han var tre, fyra eller fem år gammal”, står det att läsa i kommunens familjeutredning. Företaget Unilever som tidigare anklagades för brott mot mänskliga rättigheter på sina fabriker i Asien vägrar att svara på frågor om Pinero.
Soledad Piñero Misa har fått en del uppmärksamhet i alt-media under den senaste månaden i samband med glassvarumärket Ben&Jerry:s omtalade kampanj till stöd för amnestin för drygt 9 tusen afghanska män utan asylskäl. ”Hoppa på kärlekståget med oss” hette det i den uppmärksammade kampanjen som Pinero Misa lanserat i egenskap av chef för socialt engagemang på Ben&Jerry.
”Aktivistiskt ledarskap gör att det omöjliga blir möjligt – 9 000 nya möjligheter! Några av de som varit med och drivit frågan är Ung i Sverige och deras talesperson Fatemeh Khavari”, stod det bland annat att läsa i glassjättens pressmeddelande.
Den 5 juni blev författaren och debattören Katerina Janouch först med att avslöja att chefen Pinero Misa bakom kampanjen samtidigt är sambo med afghanledaren Fatima Khawari. Aftonbladet har uppmärksammat glassföretagets kampanj i en nyhetsartikel – men inga frågor om det tveksamma förhållandet ställs till Pinero Misa trots att hon intervjuas i artikeln. Avslöjandet som visar ett tydligt fall av vänskapskorruption och nepotism rapporteras aldrig i gammelmedier.
Tre dagar efter avslöjandet bjuder Pinero in till att fira afghanamnestin på Medborgarplatsen i ett inlägg på sin facebook. I samma inlägg klagar hon på ett hotfullt klimat ”som eskalerat mot vissa av oss de senaste dagarna” – och bjuder på gratis glass från Ben&Jerry.
Soledad Pinero Misa är född i Västerhaninge nära Stockholm i en familj av flyktingar från Uruguay. Hon är uppvuxen i Malmös Rosengård och har sedan tidig ålder profilerat sig som antirasist, en så kallad ”social entreprenör” och aktivist för barns rättigheter.
Så här beskrivs hon till exempel av företaget Talking Minds som förmedlar talare och föreläsare:
” Soledad har en bakgrund som Kanslichef för Ungdom Mot Rasism, handläggare för Ungdomarnas Demokratikommission, Generalsekreteraren för LSU (Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer) och ordförande för Röda Korsets Flyktingcenter. Med flera av Sveriges ledande företag, kommuner och organisationer som kunder har Soledad en omvittnad vana av att hantera ett brett spektra av frågor som exempelvis barns rättigheter, hållbar affärsutveckling och framtidens arbetsmarknad.”
Med hjälp av UNICEF driver hon företaget Retoy som riktar sig mot barn och ”uppmärksammar barn på deras rättigheter genom att byta, låna, och skapa med leksaker”. Företaget ska vara verksamt i flera kommuner och ha ett samarbete med Blocket, uppges det bland annat på Pineros personliga sida på Mameluck – samma kommunikationsbyrå som även förmedlar afghanledaren Fatima Khawari som talare till Sveriges kommuner.
I slutet av april avslöjade Samhällsnytt att Kramfors kommun som befinner sig i en djup budgetkris med bland annat nedskärningar inom äldreomsorgen betalat tio tusen kronor till Mameluck för en timmes föreläsning av Khawari. Kommunens representant uppgav då att Khawari är ”en idol” för många Kramforsbor. Både uttalandet och bokningen framkallade starka reaktioner i den lilla kommunen som kände sig tvungen att anlita ett vaktbolag under det polariserande evenemanget.
1994 träffar den då 17-åriga Soledad sin framtida make inom ramen för den antirasistiska kampanjen ”Alla är lika”. Mannen är 17 år äldre och en väletablerad profil i samhällsdebatten. Fem år senare – 1999 – gifter de sig och flyttar ihop. Ungefär vid samma tid blir Soledad Pinero kanslichef på organisationen ”Ungdom mot rasism” – som hennes nya man varit engagerad i under en lång tid.
År 2002 när hon blev gravid kände dock Pinero att ”hon inte kunde leva ihop” med barnets far. Pinero ville först göra abort, men till slut gick hon med på att föda barnet. Året efter att barnet hade fötts ansöker dock föräldrarna om skilsmässa. De får dela på vårdnaden över sin nyfödda son.
År 2008 inkommer det en polisanmälan mot Soledad Pinero. I ett samtal med polisen informeras hon om att hennes son har förhörts av polisens utredare och berättat att modern slagit honom sedan han var tre år gammal. I brist på andra bevis läggs dock utredningen ner.
Under utredningen i september 2016 berättar den då 13-åriga sonen bland annat följande:
I utredningen framkommer även att ”mamma kan bli arg som en drake” samt att sonen är rädd för henne. Av en inlaga från faderns ombud framgår att Soledad Pinero har tagit bort sin sons säng från sin lägenhet – därför får pojken sova på en madrass:
I en vecka försöker vi att få en kommentar från Soledad Pinero. När vi når henne på telefon hänvisar hon till mejl flera gånger och avbryter samtalet. Hon svarar dock inte på våra mejl heller. Varumärket Ben&Jerry där hon är chef för socialt engagemang ägs av det brittisk-nederländska företaget Unilever. När vi når Sandhya Forselius, pressansvarig på Unilever Sverige, på telefon vill hon inte besvara våra frågor:
– Nej, jag kommer inte kommentera det. Det är huvudkontorets ansvar.
Vi mejlar våra frågor även till Unilevers huvudkontor i London. De frågor vi vill få svar på är bland annat om Uniliver ställer sig bakom den polariserande kampanjen som Pinero satt igång i Sverige. Vi vill även veta hur Unilever ser på att en av de ensamkommandes nyckelpersoner är sambo med den chef på företaget som har lanserat kampanjen. En annan fråga som vi ställer handlar om hur företaget som riktar sig bland annat till barn med sina produkter ser på anklagelser om barnmisshandel mot deras chef som har ansvar för socialt engagemang.
LÄS ÄVEN: Krisande kommun bokade afghanledaren för föreläsning – måste spara på äldreomsorg
Vi får dock inget svar från företaget. Unilever är en av världens största tillverkare av livsmedel, drycker, rengöringsmedel och hygienprodukter. Företaget äger drygt 400 varumärken runt om i världen, men de som är mest kända i Sverige är följande:
Ben&Jerry, AXE, Dove, Knorr, Lipton, Rexona, Toni & Guy, GB Glass, Milda, VIA.
Det multinationella företaget har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter och undermåliga anställningsvillkor på sina fabriker i Asien. Fackföreningen Union to union beskriver hur tearbetare misshandlades på Unilevers fabrik i Pakistan när de försökte kräva bättre arbetsvillkor. Men trots kränkningar mot arbetare i de fattigaste länderna lyckades livsmedelsjätten att få Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på sin sida med hjälp av den polariserande kampanjen för afghanamnestin:
NB: Av hänsyn till pojkens integritet har vi valt att inte publicera alla handlingar i detta ärende samt utelämna flera uppseendeväckande uppgifter. Pojkens och före detta makens namn är maskade av samma anledning.