Antalet fall av apkoppor ökar i hela Sverige, säger Folkhälsomyndigheten. I Sverige har 58 fall av apkoppor rapporterats fram till och med den 13 juli, varav 48 fall förekom i Region Stockholm. En första leverans med 1 500 doser vaccin mot apkoppor väntas anlända till Sverige inom kort.

Det är främst homosexuella män som blivit smittade av apkoppor. Nästan uteslutande smittas männen i samband med att de har sex med andra män.

– Situationen känns extra besvärlig, särskilt med tanke på Pride som är i antågande och att människor nu har semester, reser och festar och vill ta igen förlorad tid efter två somrar med nedstängningar, säger Finn Filén, överläkare på Venhälsan vid Södersjukhuset i Stockholm, till DN.

Venhälsan är den mottagning som tog emot det allra första fallet av apkoppor i Sverige – och som även tagit emot flest fall i Sverige.

LÄS ÄVEN: Sverige öppnar för restriktioner mot apkoppor – efter smittohärd på gayfestival

Kan härledas till utlandsvistelser

Samtliga svenska fall av avkoppor återfinns bland män i åldersspannet 20–65 år, med en medelålder på 39 år, enligt FHM.

De flesta har smittats i samband med utlandsresor.

– Men vi har också inhemsk smittspridning och det kommer säkert att dyka upp fler kluster i Sverige. Det är oroväckande och något vi måste försöka hindra, säger han.

Hittills har få personer blivit allvarligt sjuka i apkoppor. Sjukdomen är i de flesta fall lindrig och än så länge har ingen i Europa avlidit efter att ha smittats.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av apkoppor i Europa