apkoppor

CDC

Inrikes

Apkoppor sprids över världen – även Sverige drabbat

Publicerad 5/19/2022
Annons

Under våren har ovanligt många fall av afrikanska apkoppor upptäckts i bland annat USA, Storbritannien, Kanada, Portugal och Spanien, och nu har ett svenskt fall dykt upp.

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att en person i Stockholm har bekräftats vara smittad av apkoppor.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av könssjukdomen syfilis – homosexuella män hårdast drabbade

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Nu utreds ifall det finns fler fall i Sverige och myndigheten begär att sjukdomen ska klassas som allmänfarlig sjukdom. Regeringen uppger att man ska fatta beslut i frågan ”skyndsamt”.

Unga homosexuella män

Under våren har ovanligt många fall av apkoppor påträffats i Europa med ett 40-tal fall bara i Spanien och Portugal under den senaste tiden.

– Samtliga är unga, vuxna män och de flesta av dem har sexuella relationer med andra män, sa Elena Andradas, hälsochef i Madrid till AFP under onsdagen.

Inte högsmittsam

Smittan bedöms inte som högsmittsam, nära kontakt krävs för att den ska överföras.

Under coronapandemin skedde lera utbrott av apkoppor i Kongo, Nigeria, Kamerun och Centralafrikanska republiken.

Ovanlig sjukdom

De vanligaste symptomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor. Hos de europeiska fallen har hudproblemen ofta rapporterats vara lokaliserade till könsorgan, ljumskar och huden runt analöppningen.

Sjukdomen orsakas av en infektion med apkoppsvirus, en art av ortopoxvirus. Den vanligaste smittvägen är från djur till människa men kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor. Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika.

Någon specifik behandling mot apkoppor finns inte.

LÄS ÄVEN: Invandrare orsaken till Sveriges höga coronadöd enligt Tegnell

Det går att förebygga smitta genom att undvika närkontakt med infekterade människor. Exempelvis utgör sexuella kontakter en smittrisk. Smitta förebyggs också genom att undvika smittade djur i de områden där apkoppor finns, framför allt i Afrika.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons