Apple går framåt med självkörande bilar och siktar på att producera en egen passagerarbil som kan inkludera egen ”revolutionerande” batteriteknologi, rapporterar Reuters.

iPhone-tillverkarens bilprojekt, med namnet Projekt Titan, har varit ryckigt sedan 2014 när företaget först började designa en bil från grunden. Vid ett tillfälle drog Apple tillbaka sina planer på ett eget fordon för att istället fokusera på programvaran. Men under 2018 bytte man spår igen och har sedan dess kommit så långt att målet är att bygga fordon för konsumenter, enligt en källa som vill vara anonym.

Satsningen från Apple gör dem till rivaler med Alphabets (Google) bilföretag Waymo som hittills har byggt robottaxis – en förarlös taxitjänst.

Ny batteridesign

En central del av Apples strategi är en ny batteri-design som ”radikalt” kan sänka kostnaden för batterier och öka ett fordons räckvidd, enligt en person med insikt i de nya batterierna.

Företaget planerar att använde en unik “monocell”-design som samlar individuella celler i batteriet och då frigör plats inuti batteriet genom att eliminera fickor och moduler som håller ihop batteriet. Det innebär att mer aktivt material kan användas inuti batteriet vilket potentiellt ger en längre räckvidd.

Utöver det utforskar företaget en kemi för batterierna kallad LFP, eller litiumjärnfosfat, som har mindre sannolikhet att överhettas och därmed är säkrare än andra typer av litium-jon-batterier. ”Som första gången du såg en iPhone”, beskrev en källa det. Apple har inte kommenterat uppgifterna.

Krav på logistik

Men att göra ett helt eget fordon ställer stora krav på logistik och försörjningskedjor, vilket Teslas resa visat. Det tog Elon Musk 17 år att göra Tesla lönsamt men bedömare menar att om någon kan lyckas så är det Apple.

– Om det är ett företag på planeten som har resurserna att göra detta så är det troligen Apple. Men samtidigt så är det inte en mobiltelefon, sa en person som tidigare jobbade på Projekt Titan.

Det är fortfarande oklart vem som skulle sätta ihop Apple-bilen men källorna tror att företaget kommer förlita sig på en tillverkningspartner för att bygga fordonen. Men fortfarande finns alternativet att Apple till slut väljer att tillhandahålla deras autonoma körsystem för att integreras med en bil gjord av en traditionell biltillverkare.

Appes aktie gick upp 1,25 procent efter nyheterna om biltillverkningen.