30-årige Osama Krayem från Malmö dömdes igår tillsammans med sju andra män för terrordådet i Bryssel våren 2016, då fler än 30 människor dödades och hundratals skadades.

Det är i mars 2016 som terrorister slår till mot tunnelbanan och den internationella flygplatsen i Bryssel.

Tre självmordsbombare, senare identifierade som Ibrahim El Bakraoui, Najim Laachraoui och Khalid El Bakraoui, spränger sig själva och tar ytterligare 32 andra människor med sig i döden. 340 människor skadas av de tre bomberna.

Terrorist från Sverige

Efter terrordådet påträffas två odetonerade sprängladdningar. En på flygplatsen och en i tunnelbanan. Det visar sig att två av självmordsbombarna fått kalla fötter och flytt utan att utlösa sina bomber.

Den ene av dem identifieras som Osama Krayem. Han är en då 23-årig man, född i Malmö till palestinska invandrare från Syrien. Han har året innan anslutit sig till IS, och fått i uppdrag att bli martyr i EU-huvudstadens tunnelbana.

Efter terrordådet inleds en intensiv jakt efter 23-åringen från Sverige. Han är under några veckor en av Europas mest efterlysta män. Belgisk polis genomför en hårdför razzia i Bryssels invandrartäta stadsdelar, där man tror att inblandade i terrordådet gömmer sig.

Den 8 april kan Osama Krayem till slut gripas i ett av polistillslagen.

Ytterligare terrordåd

Efter att Osama Krayem gripits konstateras att det inte är hans första terrordåd. Med hjälp av DNA knyts han till planerandet av terrordådet i Paris i november året innan, då 137 människor dödats, medräknat sju terrorister.

Sommaren 2018 utlämnas Krayem till Frankrike, där han i juni förra året döms till 30 års fängelse för medhjälp till terroristbrott.

Osama Krayem och de andra självsmordsbombarna är heller inte ensamma. De ingår i ett nätverk av militanta sunnimuslimer, knutet till terrorsekten Islamiska staten.

Ytterligare personer har hjälpt till med att planera och genomföra den jihadistiska attacken. Inte minst genom att införskaffa vapen och sprängmedel.

Döms

Under tisdagen döms sammanlagt åtta män med anledning av terrordådet i Bryssel 2016. Sex av dem, varav en är Osama Krayem, för mord och mordförsök genom terrorbrott.

De övriga två, varav den ene döms i sin frånvaro och misstänks ha dödats i Syrien, döms för medlemskap i en terrorgrupp.

Osama Krayem har, liksom tre medåtalade, i förhör erkänt sig skyldig på alla punkter. En av dem som erkänt har dock insisterat på att det handlat om ett ”krig” inte terrorism.

Vilken påföljd Osama Krayem och de övriga dömda kommer få avgörs i september.