parkera-arabiska-orient-food
Inrikes

Arabisk p-skylt i Malmö får kritik

Publicerad 8/18/2020
Annons

En p-skylt uppsatt på en parkeringsplats i anslutning till en matbutik i Malmö röner just nu stor uppmärksamhet i sociala medier. Skälet är att den innehåller parkeringsanvisningar på arabiska, något många är kritiska till.

Skylten återfinns enligt vad Samhällsnytt erfar på en parkeringsplats tillhörande matvarubtiken Orient Foods beslägen på tungt brottsbelastade Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Många har reagerat och menar att skylten är ett tecken i tiden på en tilltagande arabisering och islamisering av Sverige. Man anser också att skyltar av det här slaget är kontraproduktiva om ambitionen, så som den uttalats från politiskt håll, är att invandrare för att komma in i det svenska samhället ska lära sig svenska så snabbt som möjligt.

En av de som reagerat är Sverigedemokraternas oppositionsråd i Malmö, Magnus Olsson. I en kommentar på Facebook skriver han att skylten i hans ögon symboliserar ”Malmös politiska misslyckande”.

Parkeringsbolaget bekräftar

Samhällsnytt har varit i kontakt med Fredrik Persson på parkeringsbolaget Skånsk Parkering som bevakar den aktuella parkeringsplatsen för Orient Foods räkning. Han bekräftar att skylten ser ut så som den avbildas på fotografi och att det inte rör sig om någon ”photoshoppning” som har hävdats från visst håll. Persson förklarar varför skylten har satts upp.

– Vi arbetar under kommersiella villkor och om vår uppdragsgivare vill ha en viss tilläggsskylt så ombesörjer vi det. I det här fallet handlar det om att ungefär 90 procent av butikens kunder är arabisktalande.

På företagets webbplats skriver man också om sin policy att ”varje parkering har helt olika förutsättningar för att bli bra. Därför skräddarsyr vi alltid lösningen efter dina behov”.

Persson understryker samtidigt att inga tilläggsskyltar får förekomma på utländska språk som inte har en motsvarighet på svenska. I det här fallet är det samma text om vilka som får parkera och hur länge som anges på skylten ovanför som upprepas på arabiska nedanför.

– Jag kan inte arabiska och kommer aldrig att lära mig men vi har tagit hjälp utifrån med utformningen av skylten.

Särskilda regler gäller enligt Persson också därför att det rör sig om förhyrd mark. På allmänna gator är det i nuläget inte tillåtet att sätta upp vägskyltar på andra språk än svenska. Oavsett var skyltarna finns, på allmän eller förhyrd mark, är det enligt vägtrafikförordningen endast skyltar på svenska som är juridiskt giltiga.

Råttinvasion och brandattentat

Orient Food har tidigare uppmärksammats i media. 2016 rapporterade Sydsvenskan om hur butiken och dess område invaderats av råttor som bland annat klättrade på kundvagnarna. Döda och halvt uppätna råttor hittades lite här och var på området av butikens kunder och Sydsvenskans utsände.

Orient Foods ägare ville vid tillfället inte svara på frågor från media. Miljöförvaltningen företog en inspektion där butiken fick vissa anmärkningar. Det är oklart om råttorna idag är borta från området.

Året innan uppmärksammades Orient Food i samband med att butiken utsattes för en brandbombsattack. Tre personer iakttogs lämna platsen springande strax efter dådet. Ingen person greps och motivet till attacken är inte klarlagt.

Tungt kriminellt belastad gata

Norra Grängesbergsgatan i Malmö har under ett stort antal år varit skådeplats för en rad våldsdåd och kriminell verksamhet, det stora flertalet med anknytning till invandringsrelaterad brottslighet.

Trots att stadens socialdemokratiska styre under åren spenderat tiotals miljoner av skattebetalarnas pengar på det man kallar trygghetsskapande åtgärder i området, kvarstår många av problemen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons