upplopp-malmo-efter-koranbranning
Inrikes

Arabisk pastor om Malmöupploppen: Sverige kan bli ett nytt Libanon

Publicerad 9/3/2020
Annons

Merzek Botros, pastor i den arabiska församlingen i Sundbyberg, fördömer fredagens Koranbränning. Samtidigt varnar han för att upploppen som följde bör tas som en varning på vad den bristande integrationen medför.

Botros har bakgrund i Mellanöstern och menar att fredagens manifestation av det danska partiet Stram Kurs var ”mycket provocerande” och ”inte bra alls”. Han anser att man ”måste visa respekt för muslimer”.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIV VIDEO: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

Utöver Koranbränningen handlar det enligt Botros även om en misslyckad integration av nyanlända migranter i det svenska samhället.

– Människor behöver få mer undervisning om hur Sverige byggdes, om vår kultur och trosfrihet. Vi behöver undervisa om vad demokrati innebär för den människa som valt att komma till Sverige, säger han till Världen idag.

Rädsla för debatt

Politikerna måste våga prata om problemen och fatta beslut men det finns en rädsla, menar han.

LÄS ÄVEN: Våldsamma muslimska upplopp i Malmö – anlagda bränder och gatsten mot polis

Han har själv kontakt med många migranter och är kritisk till de långa handläggningstiderna som gör att de tvingas sitta på boenden i över ett år, något som blir en grogrund för segregation.

Redan i dag finns segregerade områden i Sverige där islamisk undervisning bedrivs och polisen inte kan gå in hur som helst, konstaterar han.

Ett nytt Libanon

Ytterligare en punkt han är kritisk på är hur politiker behandlar kristna respektive muslimska trossamfund olika där man kräver att pastorer ska viga homosexuella och vill stänga religiösa friskolor, men vågar inte göra något åt imamerna i moskéerna.

Sverige står nu vid ett vägval anser han och utfärdar en varning då han inte vill se ett nytt Libanon.

LÄS ÄVEN: Judehatande ramsor på arabiska under kravallerna i Malmö

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons